fbpx
Сьогодні
18:57 10 Вер 2023

Президент США близький до ухвалення рішення про передачу Україні ракет ATACMS, - ЗМІ

English version here

Фото: ОПУ

Глава Сполучених Штатів Америки Джо Байден близький до ухвалення рішення про передачу Україні ракет великої дальності ATACMS.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Financial Times.

"Рішення може бути ухвалено найближчим часом", – заявив один із високопоставлених співробітників адміністрації Байдена.

Байден зіткнувся зі зростаючим тиском з обох боків політичного спектра в Конгресі США, вимагаючи схвалити передачу Україні ракет великої дальності.

Поставки Україні систем ATACMS вписуються в схему військової підтримки України з боку США. Вашингтон не став надавати Києву все, що він вимагає, одразу, а діяв, виходячи з власної оцінки військових потреб на даний момент.

Військова допомога США

Найближчим часом в Україну мають прибути американські танки Abrams, США почали підготовку українських пілотів винищувачів F-16 після того, як дали дозвіл кільком європейським країнам на передачу літаків Києву.

США також ухвалили рішення про відправку в Україну касетних боєприпасів для посилення артилерійського потенціалу країни.

Що відомо про ATACMS

Армійські тактичні ракетні системи ATACMS – це ракети класу "земля-земля" з дальністю близько 300 кілометрів, що приблизно в чотири рази більше, ніж ракети, які використовуються мобільними системами HIMARS, які США почали надсилати в Україну минулого року.

У квітні голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі заявив, що Сполучені Штати не постачатимуть Україні ракети великої дальності ATACMS, але розглядають інші варіанти, щоб надати ЗСУ більше можливостей на полі бою.

Однак наприкінці травня президент США Джо Байден офіційно оголосив про заміну голови генерального штабу США Марка Міллі на Чарльза Брауна.

При цьому глава МЗС Дмитро Кулеба обговорив можливі постачання далекобійних ракет ATACMS із держсекретарем США Ентоні Блінкеном, і зазначив, що "ця опція залишається відкритою".

Нагадаємо що українське керівництво як військове, так і політичне наголошує, що ЗСУ потребують далекобійної зброї для перемоги у війні. Довгий час партнери не хотіли надавати Україні таку зброю. Вони побоювалися, що військові можуть використати її для ударів по території рф.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: