fbpx
Сьогодні
11:46 07 Вер 2023

Опція залишається відкритою: Кулеба обговорив з Блінкеном надання Україні ракет ATACMS

English version here

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що під час переговорів з держсекретарем США Ентоні Блінкеном порушувалось питання надання Україні далекобійних ракет ATACMS.

Про це він сказав на спільній з Блінкеном пресконференції, пише Рубрика.

"Детально проговорили сьогодні питання надання Україні далекобійних ракет ATACMS. Мали дуже предметну розмову", – зазначив Кулеба.

За словами глави українського МЗС, він радий, що "ця опція залишається відкритою".

"Ми розраховуємо, що дискусії всередині адміністрації призведуть до позитивного рішення", – додав Кулеба.

Зауважимо, що щодо постачання ракет ATACMS український президент Володимир Зеленський нещодавно заявляв, що вірить у те, що Україна отримає результат від США, як це було з іншими видами озброєння.

"Ми лобіюємо це через різні двері, скажімо так, але ми точно отримаємо результат", – підкреслив він.

Глава держави нагадав, що аналогічні переговори Україна вела із Великою Британією та Францією щодо постачання "серйозних ракет" Storm Shadow і SCALP відповідно.

Що відомо про ATACMS

Армійські тактичні ракетні системи ATACMS – це ракети класу "земля-земля" з дальністю близько 300 кілометрів, що приблизно в чотири рази більше, ніж ракети, які використовуються мобільними системами HIMARS, які США почали надсилати в Україну минулого року.

У квітні голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі заявив, що Сполучені Штати не постачатимуть Україні ракети великої дальності ATACMS, але розглядають інші варіанти, щоб надати ЗСУ більше можливостей на полі бою.

Однак наприкінці травня президент США Джо Байден офіційно оголосив про заміну голови генерального штабу США Марка Міллі на Чарльза Брауна.

Довідка

Нагадаємо що українське керівництво як військове, так і політичне наголошує, що ЗСУ потребують далекобійної зброї для перемоги у війні. Довгий час партнери не хотіли надавати Україні таку зброю. Вони побоювалися, що військові можуть використати її для ударів по території рф.

Проте, як писала Рубрика, останнім часом риторика США щодо ATACMS змінилася. Зокрема, американські конгресмени внесли до парламенту резолюцію із закликом до адміністрації Байдена надати Україні ці ракети.

Також ми інформували, що Україна отримала від Великої Британії далекобійні ракети Storm Shadow. У Міноборони зазначають, що ракети на 100% вразили всі цілі, які визначив Генштаб ЗСУ.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: