fbpx
Сьогодні
Фото 10:17 03 Вер 2023

У Харкові провели марш ХарківПрайд: у чому рішення

П'ятий марш ХарківПрайду тривав близько півгодини та розтягнувся на відстань майже 2 кілометри. Він пройшов у форматі арт-інтервенції за участі майже 50 людей.

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

В Україні питання прав ЛГБТК+ людей досі залишається актуальним. Особливо гострим це питання є в умовах повномасштабної війни, коли ЛГБТК+ військові, які мають партнерів, не можуть скористатися тими правами, які мають інші сім'ї.

Зокрема, це неможливість приймати рішення за партнера в критичних для життя й здоров'я ситуаціях, відвідувати у реанімації, виконувати "останню волю".

Також це відсутність права на утримання і догляд для непрацездатного партнера, неможливість успадковувати майно за законом, неможливість отримання державної підтримки після загибелі партнера та неможливість знати, якщо партнер поранений, захоплений або мертвий – і це неповний список прав, які недоступні як ЛГБТК+ військовим, так і решті спільноти.

Яке рішення?

Харківське жіноче об'єднання "Сфера", яке вже п'ять років поспіль проводить ХарківПрайд, наголошує на необхідності шлюбної рівності для всіх людей.

Враховуючи усі безпекові ризики, які пов'язані з повномасштабною війною, організаторки ХарківПрайду вирішили провести марш у креативному форматі, без створення масового скупчення людей.

Також усі події ХарківПрайд покликані привернути увагу не лише до питання прав ЛГБТК+ спільноти, але й до благодійного збору.

У серпні ХарківПрайд спільно з фондом "Волонтерська" ініціювали збір коштів на потреби п'ятої слобожанської бригади НГУ. Команда вже закупила та передала військовим обладнання для керування коптерами. Наразі продовжується збір для двох коптерів на потреби НГУ, до якого ХарківПрайд закликає максимально долучатися.

Як це працює?

У центрі Харкова волонтерки розмістили 100 фігур людей, пофарбованих з одного боку у кольори прапору України, а з іншого – у кольори веселкового прапору, який є символом ЛГБТК+ спільноти.

Після завершення маршу фігури людей залишилися у міському просторі. Ці "невидимі фігури", символізують ЛГБТК+ людей Харкова та усієї України, які живуть, кохають та продовжують робити кроки для нашої спільної Перемоги.

Такий формат, за словами організаторок, виконує головну мету прайду – створює видимість ЛГБТК+ спільноти навіть тоді, коли вона не може вийти на вулиці свого міста та заявити про свої права.

Організаторки кажуть, що перехожі дуже позитивно реагували на марш: як молодь, так і люди старшого віку. Роздивлялися плакати, ставили питання волонтеркам, а також фотографувалися з фігурами. Деякі перехожі поділилися з командою ХарківПрайду, що також підтримують шлюбну рівність в Україні.

Нагадаємо, що більше третини українців підтримують одностатеві шлюби. Проти цього виступили 42%.

Як писала Рубрика, 27 серпня у  центрі Харкова відбувся веселковий велотрек у рамках ХарківПрайду. Це вже п'ята подія ХарківПрайду 2023. Цьогорічна програма ХарківПрайду зосереджена на проведенні заходів, корисних для міста Харкова, його мешканців та мешканок.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: