fbpx
Сьогодні
12:43 08 Лип 2023

Уперше президентом країни Євросоюзу стала людина нетрадиційної орієнтації

Фото: З відкритих джерел

8 липня, Едгарс Рінкевичс, який багато років очолював зовнішньополітичне відомство Латвії, склав присягу президента країни, офіційно вступивши на цю посаду на наступні чотири роки.

Про це пише ЄП.

Як повідомляють, церемонія інавгурації Рінкевичса відбулась під час урочистого засідання Сейму Латвії.

"Клянусь, що вся моя діяльність буде присвячена благу народу Латвії. Я зроблю все, що буде в моїх силах, щоб сприяти благополуччю Латвійської держави та її населення. Я буду шанувати священними і дотримуватися Сатверсме (Конституції. – Ред.) Латвії та законів держави. Стосовно всіх я буду справедливий і обов'язки виконуватиму з доброї совісті", – оголосив він присягу.

Після цього багаторічний очільник латвійського МЗС завірив підписом документ із текстом присяги, що знаменувало його вступ на посаду президента Латвії.

В інавгураційній промові Рінкевичс пообіцяв, що буде виступати за "сучасну й сильну Латвію, за справедливу і чесну Латвію, за добробут людей, за інклюзивне і шанобливе суспільство".

Як відомо, Рінкевичс став сьомим президентом Латвії, обраним після відновлення державної незалежності у 1990 році.

Перед цим він майже 12 років очолював Міністерство закордонних справ країни.

Відмітимо, що Едгарс Рінкевичс стане першим відкритим президентом-геєм не лише в Латвії, а й на території Європейського Союзу.

Нагадаємо, що 31 травня, латвійський Сейм обрав нового президента, ним став чинний міністр закордонних справ Едгарс Рінкевичс.

Довідка

Латвія активно допомагає Україні у боротьбі з російським агресором. Військова допомога Україні з боку Латвії вже досягла 1% її ВВП й перевищила 300 мільйонів євро.

Окрім цього, 21 квітня, на засіданні Контактної групи з питань оборони України міністерка оборони Латвії Інара Мурнієце оголосила про рішення передати Україні всі наявні в латвійської сторони переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger.

До того ж, Латвія надала кошти для відновлення семи будинків у селі Ягідному на Чернігівщині, де був "підвал смерті".

А ще Латвія виділить 2 млн євро на відновлення Чернігова.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: