fbpx
Сьогодні
Фото 21:29 27 Сер 2023

У центрі Харкова відбувся веселковий велотрек у рамках ХарківПрайду: у чому рішення

English version here

Фото: Христина Пашкіна

Велотрек відбувся 27 серпня, це вже п'ята подія ХарківПрайду 2023. Цьогорічна програма ХарківПрайду зосереджена на проведенні заходів, корисних для міста Харкова, його мешканців та мешканок.

У чому проблема?

У Харкові наявна єдина смуга, призначена саме для руху велосипедів. Вона проходить вздовж Харківського шосе у напрямку до російського Бєлгорода та становить 7 кілометрів. Інші "велосипедні" доріжки, наприклад, у Лісопарку чи Саржиному Яру, не є повноцінною велосипедною інфраструктурою, адже це рекреаційні зони. 

Велосипед – це найбільш екологічний, безпечний та недорогий вид транспорту. Однак, безпечним та зручним для використання він може бути лише за наявності необхідної інфраструктури. 

Фото: Христина Пашкіна

Фото: Христина Пашкіна

Фото: Христина Пашкіна

У місті часто нехтують потребами пішоходів, велосипедистів та містян загалом на користь автомобілістів та комерційних проєктів. Так, у серпні спалахнув скандал щодо забудови Саржиного Яру (що означатиме зменшення рекреаційної зони) без проведення громадських слухань. Раніше у місті демонтували трамвайну лінію, щоб розширити вулицю Весніна для автомобілів.

Яке рішення?

Організаторки велотреку прагнули у такий спосіб привернути увагу місцевого населення та влади до проблеми відсутності велосипедної інфраструктури. Харківське жіноче об'єднання "Сфера", яке організовує ХарківПрайд, закликає місцеву владу звернути увагу на недружність міста до пішоходів та велосипедистів. 

Фото: Христина Пашкіна

Як це працює?

25 людей проїхалися на велосипедах, які прикрасили прапорами: України та веселковими, а у колеса встановили веселкові диски. Крім цього, вони підготували спеціальну форму для велотреку: веселкові жилети та синьо-жовті панамки. Велоколона проїхалася майданом Свободи та Міським садом імені Т. Шевченка.

Фото: Христина Пашкіна

Фото: Христина Пашкіна

Така яскрава подія мала очікуваний ефект. Анна Романова, співорганізаторка ХарківПрайду та координаторка веселкового велотреку розповідає:

Фото: Христина Пашкіна

Фото: Христина Пашкіна

"Перехожі звертали увагу, запитували, що означає ця акція. Деякі впізнавали символіку веселкових прапорів та уточнювали, чи пов'язаний велотрек з ЛГБТК+ спільнотою. Подія пройшла позитивно та цілком безпечно".

Фото: Христина Пашкіна

Нагадаємо, цього року ХарківПрайд відбувається вже вп'яте. Гаслом події у 2023 є "Гуртуємося заради Перемоги".

Також Рубрика повідомляла, що Естонія першою з балтійських країн узаконила одностатеві шлюби між двома повнолітніми особами незалежно від їхньої статі з 1 січня 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: