fbpx
Сьогодні
22:35 31 Сер 2023

"Не кину державу": Зеленський піде на вибори, якщо вони будуть під час війни

Якщо вибори відбудуться 2024 року під час війни, то Володимир Зеленський буде знову балотуватись в президенти України, хоча перед цією каденцією хотів обмежитися одним терміном.

Про це Володимир Зеленський розповів в інтерв'ю португальському громадському телебаченню RTP, цитує BBC News Україна.

"У 2024 році, якщо буде тривати війна і якщо вибори будуть відбуватись, я ніколи в своєму житті не кину свою державу. Тому що я є гарантом Конституції, і я її захищаю у будь-якому випадку", – повідомив глава держави.

Перед виборами 2019 року Зеленський обіцяв у своїй програмі, що йде на один термін і не буде балотуватися вдруге. Хоча два роки тому, у 2021 році, він готувався до виборів.

А нещодавно президент сказав, що для виборів у 2024 році потрібні законодавчі зміни, чималі кошти від партнерів та міжнародні спостерігачі в окопах.

В інтерв'ю португальському медіа Зеленський уточнив деякі умови для проведення виборів. Він повторив, що проведення таких виборів мають оплатити західні партнери, що потрібно вирішити питання безпеки в Україні й умов голосування для біженців.

"Якщо це вибори, то вони повинні бути на нашій території, щоб військові мали можливість проголосувати, на першій лінії, тому нам потрібні спостерігачі з усього світу. Хочу, щоб все було по закону, прозоро і демократично, як це відбулось на виборах, коли я став президентом. Коли всі сказали: чисті вибори. Я не хочу це втратити…

Не маємо права втратити людей, які поїхали як біженці за кордон. У них має бути інфраструктура, щоб віддати свій голос за кандидатів.

Росія також піднімає цю тему щодо виборів. Ми повинні зробити, щоб не було ризиків бомбардування, вони звісно будуть, але маємо зробити, щоб люди на дільницях були захищені", – зауважив Зеленський.

Згідно з Конституцією, чергові парламентські вибори мали відбутись в Україні восени 2023 року, а президентські – у березні 2024 року. Проте законодавство та Конституція України забороняє проводити вибори в умовах воєнного стану.

Представники Заходу виступають за те, щоб Україна таки провела вибори вчасно попри війну.

Так Сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем вважає, що наступного року в Україні мають відбутися вибори – навіть попри російське вторгнення.

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс також наполягає на необхідності проведення Україною парламентських і президентських виборів навіть за умови воєнного стану – українська влада повинна придумати, як відповісти на цей виклик.

Що відомо про вибори в Україні у 2024 році

Нагадаємо, що 29 жовтня в Україні мали б відбутися парламентські вибори, однак під час дії воєнного стану така можливість заборонена законом. Також, вже у 2024 році в Україні мають відбутися президентські вибори. Вони заплановані на кінець березня.

Президент Володимир Зеленський вважає, що проведення виборів найближчим часом забере увагу українців та світу від головного – від процесу відновлення миру. Окрім того організувати вибори в умовах бойових дій складно, а також це суперечить законодавству.

Своєю чергою, сенатор США Ліндсі Грем 24 серпня заявив, що в Україні у 2024 році мають відбутися вибори, попри введений воєнний стан.

Президент Володимир Зеленський розповів, що готовий провести вибори, якщо союзники нададуть Україні відповідну допомогу. Зокрема, мова йде про 5 млрд, та про західних спостерігачів у тому числі й в окопах.

Пізніше сенатор Ліндсі Грем закликав союзників надати Україні фінансову та технічну допомогу для проведення виборів у 2024 році.

Також Рубрика повідомляла, що голова Верховної ради України Руслан Сефанчук оголосив обговорення питання виборів під час війни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: