fbpx
Сьогодні
20:34 28 Лип 2023

Стефанчук оголосив обговорення питання виборів під час війни

Фото: Reuters

Незабаром в Україні буде актуальним питання проведення виборів під час війни. Такої можливості не забороняє Конституція.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву голови Верховної ради України Руслана Стефанчука в ефірі телемарафону.

"Такої заборони в Конституції немає. Така заборона міститься в законі України "Про правовий режим військового стану". І тому конституційної заборони проводити вибори під час військового стану немає. Але є друга важлива річ… треба вибрати баланс", – розповів він.

За словами чиновника, парламент має продовжувати свою роботу та приймати важливі рішення, але з іншого боку не має бути "застиглості демократії".

"І саме тому президент Парламентської асамблеї Ради Європи пан Кокс та інші колеги говорять про те, що все ж таки необхідно докласти зусиль, щоб здійснити це. Тому це питання може бути питанням дискусій", – додав Стефанчук.

За його словами, у питанні виборів під час війни необхідно ухвалити важливі рішення, які з одного боку забезпечать стабільність у державі, а з іншого – продовжать "потік демократії, за що Україна і бореться".

Глава ВР зазначив, що актуалізація такого питання відбудеться вже найближчим часом.

Довідка

Варто зауважити, що найближчі вибори, які мають відбутися в Україні, є парламентськими. Їхнє проведення заплановане на 29 жовтня 2023 року, але в умовах війни така можливість заборонена законом.

Також уже 2024 року в Україні мають відбутися президентські вибори. Вони заплановані на кінець березня.

Нагадаємо, що наприкінці травня в росії внесли зміни до закону, який, зокрема, дозволяє проводити вибори на окупованих територіях.

Повідомлялося, що в росії планують 10 вересня провести "вибори" на окупованих територіях України.

Європейський Союз засудив росію за наміри провести так звані "вибори" на захоплених територіях України у вересні.

Громадський рух спротиву "Жовта стрічка" закликав містян, що проживають на тимчасово окупованих територіях, до масового блокування та ігнорування дільниць фейкових виборів.

Пізніше Памфілова заявила, що на тимчасово окупованих територіях України російський Центрвиборчком може відкласти "вибори", якщо ситуація там погіршиться.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: