fbpx
Сьогодні
09:59 29 Сер 2023

В Офісі Президента пояснили, чому неможливо провести вибори під час війни

Під час бойових дій, які розв'язала російська федерація на території України, провести вибори в країні неможливо із декількох причин. До того ж, це заборонено законодавством.

Про це розповів радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк в ефірі "Сніданок з 1+1".

  • По-перше, у нас дійсно воєнний стан, нагадав представник ОПУ.
  • По-друге, у нас дійсно мільйон людей, які сьогодні мають відношення до того, що відбувається на передньому краї. Організувати вибори там практично неможливо.

"Президент про це чітко говорить – якщо будуть спостерігачі, які зможуть сидіти в окопах", – сказав Подоляк.

  • По-третє, за словами Подоляка, є постійні атаки Росії.
  • По-четверте, ще одна складова – агітаційна.

"Як проводити агітацію? В нас не контрактна, а мобілізована армія. Люди мають право висувати свої кандидатури, проводити певні заходи інформаційного реагування. Як ми можемо ці їхні права забезпечити?", – зазначив радник.

Ще однією причиною є величезна кількість тимчасово переміщених людей.

"Це навіть не сім мільйонів, про які говорять всесвітні організації, це понад 14 мільйонів, якщо ще брати внутрішньо переміщених. Яким чином провести в такі короткі терміни перереєстрацію реєстру виборців?", – пояснив Подоляк.

І остання причина, за його словами, – це питання ціни проведення виборів.

Що відомо про вибори в Україні у 2024 році

Нагадаємо, що 29 жовтня в Україні мали б відбутися парламентські вибори, однак під час дії воєнного стану така можливість заборонена законом. Також, вже у 2024 році в Україні мають відбутися президентські вибори. Вони заплановані на кінець березня.

Президент Володимир Зеленський вважає, що проведення виборів найближчим часом забере увагу українців та світу від головного – від процесу відновлення миру. Окрім того організувати вибори в умовах бойових дій складно, а також це суперечить законодавству.

Своєю чергою, сенатор США Ліндсі Грем 24 серпня заявив, що в Україні у 2024 році мають відбутися вибори, попри введений воєнний стан.

Президент Володимир Зеленський розповів, що готовий провести вибори, якщо союзники нададуть Україні відповідну допомогу. Зокрема, мова йде про 5 млрд, та про західних спостерігачів у тому числі й в окопах.

Пізніше сенатор Ліндсі Грем закликав союзників надати Україні фінансову та технічну допомогу для проведення виборів у 2024 році.

Також Рубрика повідомляла, що голова Верховної ради України Руслан Сефанчук оголосив обговорення питання виборів під час війни.

Зазначимо, що Володимир Зеленський хоче в Україні корупцію прирівняти до державної зради. Це буде діяти до кінця воєнного стану в країні.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: