fbpx
Сьогодні
17:59 27 Сер 2023

Стрілець: за рік сума збитків довкіллю України зросла у п'ять разів

У п'ять разів зросла за рік сума збитків завданих довкіллю України.

Про це повідомляє Міндовкілля у Фейсбуці, інформує Рубрика.

"Трохи арифметики від наших природоохоронців, які ведуть облік шкоди довкіллю.

  • Травень 2022. Вигнання окупантів з Київщини. Перші цифри, які ми озвучили після повномасштабного вторгнення – 13,2 млрд гривень.
  • Серпень 2022 року – сума збитків складає 395 млрд гривень.
  • Грудень 2022 року. Позаду – деокупація Харківщини, звільнення Херсону, тривають масові ракетні атаки. Майже 1,5 трлн гривень збитків довкіллю", – наголосив міністр Руслан Стрілець.

Щодо серпня 2023 року він повідомив про актуалізовані дані у розмірі 2 трлн гривень.

"Продовжується робота з обрахунку збитків за кейсом Каховської ГЕС. Сума росте щодня. Це далеко не остаточні цифри. Повну картину отримаємо після деокупації всієї України", – наголосив Стрілець.

Він зазначив, що сьогодні особливий день для проміжних підсумків, адже 27 серпня – День екологічного боргу України.

"Щороку Global Footprint Network визначає за допомогою спеціальної формули той день, коли та чи інша держава використала річний об'єм поновлюваних природних ресурсів. Ця методологія показує, коли кожна окрема держава починає жити "в кредит". Все, що ми беремо у природи від сьогоднішнього дня, буде за рахунок майбутніх поколінь. Для всієї планети цей день настав ще 2 серпня", – підкреслив міністр.

За його словами, дата Дня екологічного боргу показує те, як ми жили у 2019 році – до повномасштабного вторгнення.

"У 2026-2027 роках у дослідженнях Глобальної мережі екологічного сліду побачимо, як війна вплинула на "кредитну історію" у сфері використання природних ресурсів", – анонсував Стрілець.

Довідка

На сьогодні обрахувати завдану шкоду неможливо, оскільки ведеться активна фаза бойових дій. Разом з тим, Міністерством оборони з метою визначення екологічних збитків в 2022-2023 роках були проведені огляди та обстежено 55 військових об'єктів, на яких зафіксовані випадки заподіяння шкоди довкіллю.

"На цей час загальна сума збитків, нанесених довкіллю складає понад 305 млрд гривень. Із них засмічення ґрунтів відходами від руйнування інфраструктури – понад 300 млрд грн, забруднення ґрунтів нафтопродуктами та іншими небезпечними хімічними речовинами складає близько 700 млн грн, неорганізовані викиди забруднюючих речовин в атмосферу повітря – близько 4 млрд грн. Збитки, нанесені лісовому фонду – близько 7 млн грн", – повідомив начальник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля.

Він додав, що заявлені показники збитків довкіллю не є остаточними і будуть збільшуватися, якщо РФ надалі продовжуватиме свою політику збройного терору.

Начальник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності також повідомив, що усі матеріали щодо фіксації фактів на об'єктах Міноборони разом із розрахунками збитків направляються до Міндовкілля, Державної екологічної інспекції України та Офісу Генпрокурора.

Нагадаємо, через систему для відслідковування пожеж природоохоронці помітили масштабні осередки пожеж на тимчасово окупованому острові Джарилгач.

Зауважимо, що з 4 серпня триває пожежа на Джарилгачі Херсонської області, де вогонь знищив всю заповідну зону природного парку на території понад 1500 гектарів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: