fbpx
Сьогодні
Фото 12:25 27 Сер 2023

Зміни клімату: в Антарктиді через потепління загинуло до 10 тисяч пінгвінят

Фото: BBC

В Антарктиді під час розлому криги, який викликало потепління, загинуло до 10 тисяч пташенят пінгвінів.

Про це пише BBC.

Як повідомляють у виданні, ця подія, яку зафіксували із супутника, сталася ще наприкінці 2022 року на заході континенту в районі, що виходить до моря Беллінсгаузена.

Пінгвіни, Антарктида

Фото: BBC

Крига під пінгвінятами розтанула та розпалася, перш ніж у них з'явилося водонепроникне пір'я, необхідне для плавання в океані.

На думку доктора Пітера Фретвелла з Британської антарктичної служби (BAS), ця загибель пташенят є передвісником того, що траплятиметься і надалі.

Прогнозують, що понад 90% колоній імператорських пінгвінів майже зникнуть на Антарктиді до кінця століття. Адже сезонний морський лід на континенті тане в умовах постійного потепління.

Пінгвіни, Антарктида

Фото: BBC

"Цикл розмноження імператорських пінгвінів залежить від морського льоду. Це стабільна платформа, яку вони використовують для вирощування дитинчат. Але якщо цей лід не такий товстий, як повинен бути, або розпадається швидше, ці птахи потраплять у біду", пояснив Фретвелл.

Науковець сподівається, що людство зможе скоротити викиди вуглецю, які спричиняють потепління. Так, якщо цього не зробити, імператорські пінгвіни опиняться на межі зникнення, додав Фретвелл.

Пінгвіни, Антарктида

Фото: BBC

Разом із колегами Фретвелл дійшов висновку, що у період між 2018 і 2022 роками приблизно третина з понад 60 відомих колоній імператорських пінгвінів певним чином постраждала від зменшення площі морського льоду.

Учені відстежили п'ять колоній цих птахів на узбережжі моря Беллінсгаузена:

  • на острові Ротшильда,
  • затоці Верді,
  • острові Смайлі,
  • півострові Брайан,
  • мисі Пфрогнер.

Завдяки супутникам Європейського Союзу Sentinel-2 вони змогли відстежити активність пінгвінів за екскрементами.

BBC зазначає, що дорослі птахи вистрибують на морський лід приблизно в березні, коли в південній півкулі наближається зима.

Пінгвіни, Антарктида

Фото: BBC

Пінгвіни залицяються, злягаються, відкладають яйця, висаджують ці яйця, а потім годують своїх пташенят протягом наступних місяців, поки не настане час для дитинчат самостійно вибиратись у світ. Зазвичай це відбувається приблизно у грудні-січні.

Однак вчені зафіксували, що морська крига під гніздами пінгвінів розпалася ще в листопаді.

Українські полярники підрахували, скільки пінгвінів мешкають біля станції «Вернадський»

Рівень літнього морського льоду в Антарктиді різко скоротився з 2016 року. А загальна площа води, що замерзає навколо континенту, зменшилася до нових рекордно низьких значень, зауважує BBC.

В останні два літні сезони, у 2021–2022 та 2022–2023 роки, море Беллінсгаузена було майже повністю без льодового покрову.

Повільне формування криги в останні місяці означає, що колонії пінгвінів, імовірно, не зможуть дати потомство принаймні ще рік.

Зараз Міжнародний союз охорони природи (IUCN), організація, яка веде списки тварин, яким загрожує зникнення, класифікує імператорських пінгвінів як "таких, що перебувають майже під загрозою".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: