fbpx
Сьогодні
Фото 14:10 26 Сер 2023

У Києві стартувала виставка про історію Тризуба: "Знак на щиті"

Фото: Анна Сергієць/Суспільне

З нагоди офіційного завершення реалізації проєкту у Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку "Тризуб Батьківщини", що розповідає про історію Тризуба.

Про це повідомляє Суспільне, пише Рубрика.

Ростислав Карандєєв, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики та Юрій Савчук. Фото: Анна Сергієць/Суспільне

"Цей проєкт започаткований як відгук влади на вимогу суспільства щодо більш активних та рішучих дій щодо заміни старих радянських символів на об'єктах, які є найбільш знаковими для нашої Батьківщини. Щит на монументі Батьківщина-мати є тим елементом. Він не просто має нести історичний наратив, а й нові думки, наявні у більшості громадянського суспільства – це засвідчило опитування в Дії. Всі поставлені завдання виконані вчасно та якісно. Після 32-х років незалежності України почесне та належне місце зайняв наш державний символ на головному монументі нашої країни", – зазначив виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Він також підкреслив, що не залежно від імен керівників міністерство буде й надалі очищувати простір "від старих, непотрібних і ворожих сьогодні російських та радянських наративів та впроваджувати справжні українські символи".

Фото: Анна Сергієць/Суспільне

Експозиція розміщена у Виставковому центрі. Кураторську екскурсію провів директор музею Юрій Савчук. Він розповів, що зараз експонуються срібники-монети князя Володимира Великого, з найбільш ранніми зображеннями тризуба. Цей давній символ ліг в основу тризуба, створеного Василем Кричевським у 1918 році, на базі якого й створено Малий Державний Герб України, зафіксований постановою 19 лютого 1992 року. Давній вигляд герба є також відповідником того символу, що розташували на щиті. Водночас у залі наявні вітрини з вірчими знаками Святослава Хороброго, його сина Володимира Великого та Ярослава Мудрого. Посередині залу – колекція з-понад 160 печаток. Усього представлено понад 200 артефактів.

Фото: Анна Сергієць/Суспільне

Фото: Анна Сергієць/Суспільне

Також у вітринах є печатки доби Української Народної Республіки, доби Української Держави Павла Скоропадського, Української держави, проголошеної у 1941 році у Львові.

Один з відвідувачів виставки Олексій Годзенко. Його речі представлені на виставці "Знак на щиті". Як учасник Революції Гідності у 2016 році він віддав музею свій шолом і шарф шемаг.

Фото: Анна Сергієць/Суспільне

"Враховуючи те, що тема — Тризуб, то виставив арафатку з Тризубом. Тризуб — це наш символ, він має бути скрізь, його мають бачити молодші українці", — сказав Олексій Годзенко.

Фото: Анна Сергієць/Суспільне

"Здавалося б, така дрібниця – кілька сотень кілограмів металу на щиті, а така увага вітчизняних та закордонних медіа, і галасу багато. Галас завершиться, щит – залишиться. Символічно, що ми зробили цей проєкт під час війни", – підкреслив ексочільник МКІП Олександр Ткаченко.

Декомунізація "Батьківщини-матері"

Як повідомляла Рубрика, у липні Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на ремонт щита монумента "Батьківщина-мати" у Києві. Проєктними рішеннями передбачена заміна встановленого на щиті радянського герба на Тризуб.

У липні минулого року в додатку "Дія" пройшло опитування від мінкульту щодо долі радянського герба на щиті "Батьківщини-матері".

У ньому взяли участь понад 778 тисяч українців.

85 відсотків з них підтримали пропозицію замінити його на герб України.

Монумент "Батьківщина-мати" споруджено в 1981 році. Він є пам'яткою науки і техніки місцевого значення. Монумент вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі. 

Загальна висота монументу з постаментом — 102 метри.

Тим часом національний музей історії України у Другій світовій війні вирішив перейменувати монумент "Батьківщина-мати" на "Україна-мати".

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: