fbpx
Сьогодні
14:35 15 Лип 2023

Декомунізація в дії: ДІАМ видала дозвіл замінити герб на Батьківщині-матері - у чому рішення

Декомунізувати радянський герб на монументі "Батьківщини-матері" на національний символ України дозволила Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ). Заміну повинні провести до Дня незалежності країни, 24 серпня.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, пише Рубрика.

У чому проблема?

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики запронувало внести зміни до закону України "Про охорону культурної спадщини", які дозволять вилучати з переліку спадщини об'єкти, котрі вважатимуться символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології.

"Змінити державну політику щодо збереження та захисту культурної спадщини необхідно саме зараз, адже вона — один з головних чинників формування української ідентичності. Маємо позбавити український культурний простір від постколоніального баласту", — зазначив міністр Олександр Ткаченко.

Яке рішення?

"Проєктними рішеннями передбачається влаштування Тризуба на щиті монумента, який відповідає зображенню на малому Державному Гербі України. Тризуб замінить старий радянський герб", – пояснили в міністерстві.

Як це працює?

Замовник будівництва – Національний музей історії України у Другій світовій війні.

Роботи планують розпочати найближчим часом. Раніше повідомляли, що при ідеальному сценарії декомунізація "Батьківщини-Матері" має завершитись до Дня незалежності 2024 року.

Як повідомляють, елементи для тризуба виготовлять із нержавіючої сталі "Запоріжсталі", частину – з металу закордонного виробника.

Батьківщина-мати

Фото: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Як повідомив директор Українського інституту сталевих конструкцій Олександр Шимановський, вартість виготовлення проєктної документації на ремонт крана, що розташований всередині монумента, та заміну національної символіки становить 2,5 млн грн.

Власне будівельні та монтажні роботи загалом коштуватимуть приблизно 36 млн грн.

Зазначають, що весь монумент "Батьківщина-мати" був виготовлений зі сталі, виробленої на різних комбінатах України:

  • "Запоріжсталі",
  • "Дніпросталі",
  • заводі імені Ілліча,
  • "Азовсталі".

Під час виготовлення тризубу була відновлена формула сталі, яку використовували 42 роки тому при зведенні монумента, зазначила представниця компанії "Метінвест".

 

Що відомо про події навколо монументу Батьківщини-матері

"Батьківщина-мати", розміщена на території Національного музею історії України у Другій світовій війні.

У липні минулого року в додатку "Дія" пройшло опитування від мінкульту щодо долі радянського герба на щиті "Батьківщини-матері".

У ньому взяли участь понад 778 тисяч українців.

85 відсотків з них підтримали пропозицію замінити його на герб України.

Монумент "Батьківщина-мати" споруджено в 1981 році. Він є пам'яткою науки і техніки місцевого значення. Монумент вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі. 

Загальна висота монументу з постаментом — 102 метри.

Батьківщина -матиФото: З відкритих джерел

Загальна площа меморіального комплексу "Батьківщина-Мать" становить 10 гектарів.

Батьківщина-Мати прапорФото: facebook.com/MKIPUkraine

До нього входять музей із монументом "Батьківщина-мати", головна площа з алеєю Міст-героїв, чаша "Вогонь слави", виставка бойової техніки та озброєння, головний експозиційний корпус музею.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: