fbpx
Сьогодні
Фото 16:05 25 Сер 2023

На Львівщині відкрили будинок підтриманого проживання для молоді з інвалідністю: у чому рішення

English version here

Фото: loda.gov.ua

У Львівській області в місті Стрій за підтримки Посольства Швейцарії в Україні запрацював будинок підтриманого проживання "ДіМ".

Про це повідомили на сайті Львівської обласної військової адміністрації, пише Рубрика.

У чому проблема?

Психологи кажуть, що призвичаїти людей, які багато років жили в інтернатах, до відносно самостійного життя дуже складно. У інтернатах певні стани регулюють за допомогою заспокійливих, не вникаючи в індивідуальні потреби людини. Та й можливості для соціалізації в інтернаті цілковито інші.

А підтримане проживання – це інший підхід, це не ізоляція у критичних випадках, а спроба підтримати, з'ясувати причини поведінки, підказати, навчити чомусь корисному.

Наприклад, подбати про свої базові потреби: помитися, зготувати собі їжу, почистити зуби, застелити ліжко. Такі звичні навички для здорової людини можуть виявитися недоступними для людини, яка має досвід життя в інтернаті.

Ще до війни Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні зазначало, що вісім мільйонів українців живуть з психічними розладами. Ідея будинків підтриманого проживання – цікавий варіант організувати таким громадянам комфортний простір для життя. Адже не завжди поруч є близькі чи знайомі, які готові підтримувати.

Нині в Україні така ідея можлива переважно завдяки грантовій підтримці.

Яке рішення?

У межах проєкту благодійного фонду "Карітас Стрийської єпархії" "Психічне здоров'я для України MH4U", який націлений на допомогу людям з інвалідністю ментального спектру в облаштуванні рідної домівки, та за підтримки Посольства Швейцарії в Україні, у Стрию відкрили будинок підтриманого проживання "ДіМ".

Як це працює?

Будинок для молоді відкрили у межах проєкту благодійного фонду "Карітас Стрийської єпархії" "Психічне здоров'я для України MH4U", який націлений на допомогу людям з інвалідністю ментального спектру в облаштуванні рідної домівки.

Зазначається, що тут житимуть восьмеро молодих людей з інвалідністю, які завдяки трьом асистентам та двом соціальним працівникам зможуть почати самостійне життя.

Фото: loda.gov.ua

Соціальні працівники перебуватимуть у будинку підтриманого проживання цілодобово.

Також за будинком закріплений психолог. У таких місцях підтриманого проживання молодь зможе соціалізовуватись та проживати максимально насичене якісне життя, отримуючи необхідну підтримку.

"Основний стереотип, який панує у суспільстві щодо людей з інвалідністю ментального спектра, полягає у тому, що вони не зможуть жити самостійно і потребуватимуть постійної допомоги, проте багато історій доводять – якщо батьки підтримують своїх дітей, люблять їх і створюють належні умови, то це приносить чудові результати", — йдеться у повідомленні.

Фото: loda.gov.ua

Львівщина крок за кроком залучає партнерів для підтримки людей старшого віку та людей з інвалідністю. Додамо, стратегією Координаційного центру підтримки цивільного населення при ЛОВА є створення центрів стаціонарного догляду, підтриманого проживання для тих, хто потребує соціального супроводу. 

Нагадаємо, у Львові відкрили перший в Україні парк розваг для дітей з інвалідністю.

Також ми повідомляли, що сайти українських держорганів стануть доступними для людей з порушенням зору чи слуху.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: