fbpx
Сьогодні
22:13 16 Чер 2023

Громадські організації закликають владу забезпечити інклюзивну відбудову України: у чому рішення

Фото: Hans Moerman

Із проханням забезпечити інклюзивну відбудову України представники десяти громадських організацій звернулися до центральних та місцевих органів влади, а також представників місцевого самоврядування.

Як інформує Рубрика, відповідний документ був підписаний в Києві під час заходу "Об'єднуємося для інклюзивної відбудови України".

У чому проблема?

Наразі на всій території України недостатньо застосовуються стандарти доступності. Як наслідок, доступ до будівель, транспорту, державних установ, публічних просторів та послуг є недостатнім або навіть неможливим.

"Із початком повномасштабного вторгнення кількість людей з інвалідністю почала різко збільшуватись, а проблеми, котрі існували і до вторгнення, стали ще більш актуальними та явними", – зауважила виконавча директорка громадської спілки "Ліга Сильних" Дар'я Сидоренко.

Яке рішення?

На даний час є можливість покращити ситуацію та дозволити людям з інвалідністю, людям, які отримали травми під час війни жити повноцінним життям, планувати свій день, незалежно від розкладу інших людей, вільно пересуватися, працювати та використовувати укриття цивільного захисту. 

Інклюзивна відбудова – це процес забезпечення доступності та безбар'єрності у різних сферах:

  • фізична/архітектурна
  • інформаційна
  • цифрова
  • суспільна та громадська
  • освітня
  • економічна

"Представники десяти громадських організацій підписали заяву, яка має на меті привернути увагу влади до питань інклюзивної відбудови країни", – розповіла глава громадської спілки "Ліги Сильних".

Фото: ls.org.ua

Як це працює?

Вони вимагають уникати фінансування будівництва або реконструкції будівель, публічних просторів, вулиць, які не відповідають принципам універсального дизайну та вимогам ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд"

Відповідна заява буде надіслана:

  • Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури України,
  • усім обласним цивільним та військовим адміністраціям,
  • органам місцевого самоврядування.

Також заяву направлять міжвідомчій робочій групі з розгляду узагальнених пропозицій заявників та підготовки пропозицій Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Вони закликають колег з інших громадських організацій долучитися до підписання заяви.

Нагадаємо, у Польщі вперше пройшли навчання 19 українських інструкторів – люди з інвалідністю. Після повернення в Україну інструктори будуть працювати із цивільними та військовими, які постраждали внаслідок російської агресії та отримали травми.

Також Рубрика повідомляла, що до кінця 2023 року на залізничному вокзалі столиці з'являться ліфти для людей із інвалідністю.

А у квітні "Укрзалізниця" вже отримала 100 нових вагонів, 37 з яких пристосовані для пасажирів з інвалідністю.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: