fbpx
Сьогодні
15:55 02 Тра 2023

“Ми є. Почуйте нас”: в Україні провели конференцію, присвячену людям з інтелектуальними порушеннями

Самоадвокати з ІП взяли участь в онлайн-конференції “Належне життя для людей з інвалідністю в Україні”

20-го квітня відбулась онлайн-конференція, присвячена інтеграції людей з інтелектуальними порушеннями у громадське життя. Конференцію "Належне життя для людей з інвалідністю в Україні" провела "Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень".

У чому проблема?

Люди з інтелектуальними порушеннями (ІП) великою мірою залежні від сторонньої допомоги й тому не можуть жити одні. На жаль, фактично єдиним доступним форматом організації проживання та надання соціальних послуг, який сьогодні може запропонувати людям з ІП держава, залишаються інтернати. Сьогодні особи з інтелектуальними та психосоціальними формами інвалідності є найбільшою групою людей, які проживають в інституційних закладах. 

Яке рішення?

Всеукраїнська громадська організація "Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень" захищає права тих, кому важко самостійно давати собі раду, та допомагає їм бути почутими. 20 квітня ВГО за підтримки міжнародної організації Inclusion Europe European Disability Forum провела онлайн конференцію "Належне життя для людей з інвалідністю в Україні". 

Головною темою онлайн-зустрічі "Належне життя для людей з інвалідністю в Україні" став обмін досвідом з розвитку житла та підтримка людей з інтелектуальними порушеннями задля самостійного життя та включення в громаду. У конференції взяли участь Тетяна Ломакіна, Уповноважена Президента України з питань безбар'єрного середовища, представники Міністерства соціальної політики, Європейського форуму інвалідності, Інклюзивної Європи, ВГО "Коаліція" та Харківський інститут соціальних досліджень. 

Як це працює?

Наталя Олійник — самоадвокатка з Вінницької ГО

Наталя Олійник — самоадвокатка з Вінницької ГО "Паросток"

"Українцям з інтелектуальними порушеннями вкрай потрібні три речі: підтримане проживання, бути почутими, мати доступну інформацію", — говорить керівниця ВГО "Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень" Юлія Клепець.

Підтримане проживання — це гідна альтернатива інтернатам. В таких закладах —  невеликих будинках, спільнотах, центрах у людей з інвалідністю є можливість жити нормальним життям — займатися улюбленими справами, працювати, брати участь у житті громади. Допомагає у цьому асистент — соціальний працівник. 

Питання підтриманого проживання є пріоритетним для "Коаліції". У всьому цивілізованому світі це норма. Натомість в українців вибору досі немає.

"Вибір після того, як батьки не можуть доглядати свою дорослу дитину з інтелектуальними порушеннями — тільки інтернат. Хоча на папері держава декларує рівні права для надавачів соціальних послуг. Насправді ж держава фінансує інтернати автоматично, а інші можуть отримати кошти тільки через конкурс", — говорить керівниця ВГО.

Зробити реальністю мрію про підтримане проживання допомагають і самоадвокати з-поміж людей з ІП. Для участі у конференції вони з помічниками підготували короткі промови, але, за браком часу, слово отримала тільки Наталя Олійник — самоадвокатка з Вінницької ГО "Паросток". Проте, за словами Юлії Клепець, вона справилася із завданням на відмінно. 

Наталя попросила, щоб міністри й інші люди радились з людьми з інтелектуальними порушеннями, якщо хочуть зробити щось для людей з інвалідністю. А ще Наталя попросила, щоб влада відповідала на листи самоадвокатів простою мовою. Інші самоадвокати підтримали Наталку саморобними плакатами з написом "Ми є. Почуйте нас". 

"Сьогодні людям з ІП дуже важко. Ми хапаємося за будь-яку допомогу і можливість співпраці з владою, з європейськими організаціями, щоб життя людей в Україні було цивілізованим. Бо так має бути у нормальному суспільстві", — додала Юлія Клепець.

Конференція викликала великий інтерес серед батьків та фахівців, що працюють з дорослими з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень. Тож наразі готується другий вебінар з цього циклу. Попередньо він відбудеться 15 червня.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: