fbpx
Сьогодні
22:20 31 Лип 2023

Корабель Ізраїля першим “прорвав” зернову блокаду рф та прямує до України

Ізраїльський корабель першим прорвав зернову блокаду країни-агресора та прямує до України. Шлях судна проходить через Чорне море, супроводжують його американський протикорабельний літак та безпілотник.

Як інформує Рубрика, про це пише глядач "Urich" в огляді для "Мілітарного".

За даними оглядача, у ніч проти 30 липня 3 цивільні кораблі Ams1, Sahin 2 і Yilmaz Kaptan, пройшовши турецькі протоки, рушили у бік України. Походження цих суден: Ізраїль, Греція та Туреччина/Грузія. Пункт призначення через AIS був визначений як Україна.

"І вже сьогодні, Ams1, наплювавши на російські погрози, входить в українську гілку Дунаю. Це перший корабель, який прорвав російську блокаду Чорного моря після бомбардування Рені 25 липня. Починаючи свою подорож з Ашдоду, Ізраїль, він відкрито рекламувала пункт призначення – Україна, і перетнув Чорне море прямим курсом", – пише оглядач.

Супроводжують цивільний корабель американський протикорабельний літак P8, якого дозаправляють у небі Румунії та безпілотник Forte12 RQ-4.

  • "За Ams1 прямують ще чотири судна (плюс до тих – Sealock і Afer), які або встали, або встануть на якірну стоянку найближчим часом на Дунаї", – йдеться у повідомленні оглядача.

Що відомо про вихід рф з "зернової угоди"

Нагадаємо, що 17 липня у Кремлі відмовилися від продовження "зернової угоди". Прессекретар російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що домовленості щодо "зернової ініціативи" фактично припинені.

Після цього президент України Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити "зернову ініціативу" у тристоронньому форматі. Держава розглядає можливість транспортування продовольства через територіальні води Румунії та Болгарії.

19 липня, Міністерство оборони рф пригрозило, що будь-які країни, під прапорами яких судна направлять до українських портів, вважатимуться залученими до війни.

Водночас російський диктатор володимир путін заявив, що росія відновить свою участь у "зерновій угоді" лише у випадку, якщо Захід виконає низку вимог.

Окрім того, росія почала відкрито погрожувати цивільним суднам, які перевозять продукти харчування з українських портів. В останні дні Кремль перетворив Чорне море на зону небезпеки. 

Своєю чергою,  Україна на погрози росії топити кораблі пообіцяла відповісти тим самим.

Хорватія висловила намір допомогти Україні з експортом зерна. Однією з альтернатив пропонували залізничну мережу Хорватії та її порти в Адріатичному морі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: