fbpx
Сьогодні
18:10 26 Лип 2023

Теракт в Оленівці: охорона відкрила вогонь по військових, які вирвалися з барака, — розслідувачі

Після того, як у колонії у Оленівці, де тримали українських військових, стався теракт, охорона закладу відкрила вогонь по тих, хто вибралися з барака.

Про це під час презентації розслідування про масове вбивство азовців в Оленівській колонії № 120 у Медіацентрі Україна – Укрінформ поінформувала авторка розслідування, журналістка Медійної ініціативи за права людини Марія Климик.

За її словами, військові напередодні трагедії обійшли всю територію місця, де їх утримували, і знайшли деякі слабки місця у паркані, що і врятувало частину людей.

Климик зазначила, що після того, як військові вже нічого не могли зробити у самому бараці і не могли через вогонь витягнути тіла інших людей, вони почали вибиратися звідти.

"Вони доволі великий такий шлях подолали звідси (від бараку — ред.) до виходу з самої колонії. Там їх зустрічала уже охорона, яка відкрила вогонь по хлопцям, які бігли з криками про допомогу, бо вони боялися, що ці побіжать далі", – заявила представниця МІПЛ.

За її словами, жоден представник охорони чи адміністрації колонії не наблизився до бараку і не допомагав витягувати поранених, надавати меддопомогу чи гасити пожежу — це все робили самі військові, які робили перев'язки із залишків одягу, який був на них.

"Вони намагалися навіть когось передати з важкопоранених за територію (колонії — ред.), бо дехто з хлопців побачив, що до стін колонії приїхали швидкі. Однак швидкі на територію не запустили і хлопця, якого їм вдалося таки передати через браму колонії, повернули назад. Тобто не було тоді медиків – на той час їм просто заборонили заходити на територію колонії", – сказала Климик.

За її словами, натомість полонені медики, які почули вибухи, одразу зібрали всі нечисленні медичні засоби, які у них були, і чекали, коли до них прийде охорона, щоб їх забрати для надання допомоги. Але ці медики чекали десь 2-3 години, поки за ними хтось з'явився.

"І коли вони прибігли вже до алеї (яка знаходилася між бараком і виходом із колонії — ред.), то один із цих медиків нам описав це як дуже жахливу картину: із хлопців хтось біг, хтось повз, всі були у крові, з травматичною ампутацією, з черепно-мозковими травмами, з глибокими ранами черевної порожнини, і вони самостійно у такому стані добиралися до цієї алеї за допомогою. І потім уже хтось із охоронців почав кидати шматки тканини, щоб можна було перев'язати чимось рани", – поінформувала представниця МІПЛ.

Цей медик розповів про те, що через те, що адміністрація колонії зовсім не квапилася надавати допомогу, на тій алеї 5 військових, яких вдалося витягнути з барака, загинули.

За даними правозахисників, із моменту вибуху до того, коли азовців почали евакуйовувати звідти, пройшло 6 годин.

"Увесь цей час медики і самі поранені, які були не у такому критичному стані, своїми силами намагалися врятувати своїх побратимів. Потім важкопоранених почали вивозити, але навіть не спеціальними каретами швидкої допомоги, а звичайними військовими КАМАЗами. Тобто їх туди клали на носилках, один на одного", – заявила вона.

Климик зазначила, що військові були у важкому стані, але на це ніхто не зважав, і дорогою до лікарні у першому КАМАЗі загинуло ще двоє або троє людей — імовірно, через те, що вони перевозилися у неналежному стані.

"Як зазначає один із військових, який їхав у другому авто, цей КАМАЗ їхав на великій швидкості, гальмував на ямах. Тобто, хлопці ще дорогою зазнали значних травм від способу їхнього транспортування", – поінформувала представниця МІПЛ.

За її словами, наступного дня, 29-го липня, одного з військовослужбовців "Азову", який не був у цьому бараці, змусили проводити опізнання тіл своїх побратимів.

Довідка

У ніч на 29 липня 2022 року рф скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників "Азовсталі".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: