fbpx
Сьогодні
10:54 19 Лип 2023

"Навчай і оснасти": у Литві заявили про створення коаліції розмінування для України

English version here

Фото: З відкритих джерел

Литва вирішила створити коаліцію з розмінування України та запросила інші держави долучитись і надати допомогу державі, яка постраждала від російської агресії.

Про це повідомляють на сайті Міністерства оборони Литви за підсумками 14 засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн").

Як зазначають, Литва в першу чергу заохочує долучитися до ініціативи ті країни, які мають можливість навчати саперів або надавати українським військовим необхідне обладнання.

Як пояснив міністр оборони країни Арвідас Анушаускас, коаліція створюється за принципом "навчай і оснасти".

Подібний принцип уже використовується у проєкті з навчання українських військових у Литві, що реалізовується спільно з Фінляндією, Ісландією, Норвегією, Швецією та Данією.

"Ми запрошуємо країни долучитися до нової коаліції інструкторами та обладнанням", підкреслив Анушаускас.

Водночас очільник оборонного відомства наголосив, що на цей час потрібна більша та нагальніша підтримка з боку західних країн, щоб якомога швидше завершити війну та допомогти Україні перемогти.

Окрім того, він додав, що пускові установки NASAMS, які Литва за власний кошт придбала для України, вже прибудуть в нашу країну цієї осені.

Також Анушаускас зазначив, що загальна сума допомоги Вільнюса Києву в липні склала 24 мільйони євро.

Що відомо про допомогу від Литви

Загалом ця країна з населенням менше як 2,8 млн уже надала Україні військову підтримку на суму майже пів мільярда євро. Значну її частину становить військовий вишкіл бійців ЗСУ.

Так, 2023 року планується підготувати 1600 українських бійців.

Окрім того, Литва передала Україні безпілотники, антидронові засоби, радари спостереження, бронетранспортери M113, зимове спорядження, вантажівки та позашляховики, а ще безпілотник Bayraktar TB2 із боєприпасами, на який литовці збирали гроші.

У січні країна також обіцяла разом із гарматами L70 передати Україні два гелікоптери Мі-8, а в лютому — 36 додаткових переносних зенітних ракетних комплексів, які можуть протидіяти ворожим безпілотникам.

Нагадаємо, що 18 липня відбулося чергове засідання Групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". Мова йшла про підготовку навчань українських пілотів на F-16, а також забезпечення ЗСУ додатковими системами ППО, іншими озброєннями й боєприпасами.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що чергове засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" підтвердило непохитну підтримку України у світі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: