fbpx
Сьогодні
19:59 06 Лип 2023

Питання надання зброї Україні для боротьби з ворогом викликало суперечку між Зеленським та Радєвим

Фото: Офіс Президента

6 липня, під час візиту до болгарської Софії президент Володимир Зеленський посперечався з главою Болгарії Руменом Радєвим щодо військової допомоги Україні, розкритикувавши останнього за проросійську позицію.

Суперечка обох президентів потрапила на телевізійну трансляцію, повідомляє Politico.

Як зазначають у виданні, під час зустрічі української та болгарської делегацій Радєв говорив, що "немає військового вирішення" війни в Україні та "все більше і більше зброї не розв'яже проблему".

На що Глава української держави спитав у болгарського лідера, як би його країна діяла в разі повномасштабного вторгнення росії.

"Ви б сказали: "Путін, будь ласка, захопи болгарську територію?" Ні, ви, як справжній президент, я впевнений, не допустите компромісу зі своєю незалежністю.

Це ваше право не підтримувати допомогу Україні. Але я б дуже хотів, щоб ви мене правильно зрозуміли", підкреслив Зеленський.

Також український лідер розкритикував Радєва за використання слова "конфлікт" замість війни. А також відкинув пропозиції про "дипломатичне врегулювання".

Зеленський пояснив болгарському Главі, що військова допомога Києву – кращий варіант, ніж допустити, щоб "війна прийшла до вас".

"Україна й НАТО повинні мати спільні цінності. Інакше не може бути. Ви не можете підтримувати Росію і підтримувати балансуючу позицію, тому що Росія хоче знищити НАТО, хоче знищити Європу і Європейський Союз. Це їхні цілі. Ви мене розумієте?" – підсумував Зеленський.

Болгарський президент, який, за описом Politico, протягом виступу Зеленського був "наляканий" і часто підглядав у нотатки, попросив продовжити зустріч без камер, заявивши, що має якусь "пропозицію".

Довідка

Нагадаємо, що 6 липня президент України Володимир Зеленський у четвер прибув з візитом до Болгарії.

Лідери обох країн уклали спільну декларацію, яка стала 22-м документом, в якому мова йде про підтримку членства України в НАТО.

Повідомляли, що прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков запевнив, що Софія підтримує європейську та євроатлантичну інтеграцію України та розуміє значення України для безпекової ситуації в Європі у майбутньому.

Окрім того, Україна розглядає укладання угоди з Болгарією щодо купівлі двох ядерних реакторів російського виробництва та іншого критично важливого енергетичного обладнання.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: