fbpx
Сьогодні
Фото 20:00 16 Лип 2023

Осадча та ЮНІСЕФ представили серіал про сімейний догляд за дітьми в Україні: у чому рішення

"Родина для кожної дитини": Катерина Осадча та ЮНІСЕФ запустили новий документальний серіал про сімейний догляд за дітьми в Україні.

 Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

"Діти — це майбутнє України. Ми в ЮНІСЕФ віримо, що кожна дитина заслуговує на виховання в люблячій і турботливій родині, і неважливо, чи біологічні батьки в неї, чи прийомні. Зростання в сім'ї є запорукою щасливого і здорового розвитку дітей. Тож ми дуже раді, що Катерина Осадча є також палкою прихильницею цього принципу. Ми також втішені, що ще багато інших знаменитостей і політиків поділяють наше бачення й готові співпрацювати з нами та органами влади, роз'яснюючи та популяризуючи сімейні форми виховання. Це допоможе забезпечити щасливе життя для тисяч дітей, які заслуговують на те, щоб жити в турботливому сімейному середовищі", зазначив Мурат Шахін, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Яке рішення?

13 липня Катерина Осадча та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні за підтримки Міністерства соціальної політики представили новий документальний серіал: Родина для кожної дитини, який висвітлює важливість безпечного та дбайливого сімейного догляду для всіх дітей. Серія відеороликів розповідає реальні історії людей, у яких йдеться про різні форми сімейного виховання, які, втім, об'єднує спільна риса — прагнення забезпечити дитині якнайбільше уваги.

Як це працює?

В основу серіалу "Родина для кожної дитини" покладено реальні історії дітей та сімей в Україні, а також глибинні інтерв'ю та коментарі експертів, зокрема Першої леді України, міністра соціальної політики, представників громадянського суспільства та фахівців ЮНІСЕФ. 

 Не залишається осторонь проблеми опіки над дітьми й Перша леді України. Фундація Олени Зеленської допомагає родинам, які постраждали від війни, зокрема дитячим будинкам сімейного типу. У серіалі Перша леді також детально розповіла про бачення України, у якій кожна дитина зростає в турботливій та люблячій родині, й поділилася власним досвідом.

"Ми всі як суспільство маємо бути готові змінитися й подорослішати. Бо тільки доросле суспільство розуміє неписаний соціальний договір: коли хтось опиняється у складній ситуації – суспільство має згуртуватись і допомогти. Такою бідою є сирітство. Важливо, щоб ми змінювали ставлення до усиновлювачів і прийомних родин. Це ті героїчні люди, які виконують надважливу соціальну функцію за всіх нас – дають родину тим, хто її потребує. Адже родина потрібна кожній людині протягом усього життя. Це місце, де приймуть будь-якими і в будь-який момент. Місце, де дадуть сили йти далі" – сказала Перша Леді України Олена Зеленська.

У серіалі докладно розглянуто відмінність між різними альтернативними формами  сімейного виховання в Україні, це:

  • усиновлення,
  • прийомні сім'ї,
  • патронатна опіка та,
  • дитячі будинки сімейного типу.

Відома українська телеведуча й авторка ідеї серіалу Катерина Осадча інтерв'ювала реальні сім'ї та широке коло експертів, щоб дослідити доступні варіанти влаштування дитини та допомогти родинам якомога легше пережити досвід прийняття дитини у сімʼю.

"Починаючи з лютого 2022 року, коли наша країна стикнулася з найбільшою трагедією у своїй новітній історії, до мене зверталося багато людей, які запитували, як вони можуть допомогти тим дітям, які залишилися без батьків. Спільними зусиллями ми створили цей серіал, який відповідає на їхні запитання. Та він має ширшу мету — розгорнути бачення гуманітарного відновлення, за якого кожна дитина має змогу зростати у справжній сім'ї, відчуваючи її любов і турботу", підкреслила Катерина Осадча.

 Серіал є частиною ширшої програми кращого піклування, ініційованої ЮНІСЕФ. Ця програма заснована на науково обґрунтованих підходах, спрямованих на зміцнення сімей, громад та системи догляду для забезпечення безпечного та дбайливого піклування в сім'ї для всіх дітей, особливо дітей з інвалідністю та інших вразливих категорій.

 "Кожна дитина має основоположне право на сімейне піклування. Мінсоцполітики приділяє значну увагу забезпеченню добробуту дітей, пропагує альтернативні підходи до сімейного виховання та посилює систему підтримки сімей із метою запобігання розміщенню дітей в інтернатних закладах, — зазначила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович. — Вкрай важливо, щоб діти, які втратили батьків або позбавлені батьківського піклування, виховувалися в атмосфері підтримки в люблячих сім'ях, адже це найкраще середовище для них".

Довідка

Документальний серіал складається з п'яти серій. Він буде доступний з 13 липня на YouTube-каналі ЮНІСЕФ в Україні: Родина для кожної дитини.

 Нагадаємо, Фундація Олени Зеленської запускає пілотний проєкт із забезпечення житлом 10 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), помешкання яких було вщент зруйновано через війну рф проти України. Інклюзивні будинки будуть обладнані бомбосховищами та всім необхідним.

Також Рубрика розповідала, що одна з родин, житло якої на Харківщині зруйнували російські війська тепер матиме новий дім. Адже Фундація Олени Зеленської розпочала проєкт із будівництва житла постраждалим від війни дитячим будинкам сімейного типу.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: