fbpx
Сьогодні
13:28 13 Лют 2023

Зеленська закликала австралійців допомогти побудувати житло для дитячих будинків сімейного типу

Фундація Олени Зеленської запускає пілотний проєкт із забезпечення житлом 10 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), помешкання яких було вщент зруйновано через війну РФ проти України. Інклюзивні будинки будуть обладнані бомбосховищами та всім необхідним.

Про це перша леді України Олена Зеленська розповіла в інтерв'ю австралійському виданню Australian Financial Review та закликала австралійців долучитись до проєкту.

Наразі команда Фундації знаходиться в Австралії та шукає партнерів, аби зібрати потрібні кошти та допомогти спочатку десяткам, а згодом і тисячам ДБСТ по всій Україні.

За словами Олени Зеленської, з початку повномасштабного вторгнення через дії російських військових загинула 461 дитина, 921 дітей – поранені, 348 – зникли безвісти, 16207 – були примусово депортовані до Росії.

Допоки агресія Росії проти України триває, кількість постраждалих дітей збільшується – їм потрібна допомога. Тож фокусом роботи Фундації є підтримка дітей по всій Україні, зокрема тих, хто зростає в ДБСТ.

Окрім ДБСТ, в Україні досі існують дитячі будинки "радянського типу" та державні школи-інтернати, від яких відмовилась чимала частина прогресивних країн.

Однією з умов вступу України до Європейського Союзу є якраз закриття таких інституцій на користь сімейних форм виховання – це прийомні сім'ї або ДБСТ, у яких виховуються від 5 до 10 дітей. Фундація активно підтримує цю ініціативу та співпрацює у цьому напрямку з державою.

У статті зазначається, що "реконструювати буквально цілу урядову програму та забезпечити усі умови для щонайменше 25000 дітей (сиротинців і дітей, позбавлених батьківського піклування, – ред.), складно навіть без війни".

Проте Олена Зеленська сповнена рішучості та наводить приклад сусідньої Румунії, яка перед вступом до ЄС у 2007 році, перевела на сімейні форми виховання 100000 дітей, які раніше перебували в інституціях.

"Це не просто можливо. Це – вікно можливостей, яким ми маємо скористатися", — підкреслює перша леді.

У своєму інтерв'ю Олена Зеленська згадала особисті історії тих дітей, які постраждали чи загинули від воєнної агресії Росії, зокрема під час обстрілу житлового будинку у Дніпрі російськими військовими:

"Маша, їй було 15, вона захоплювалася музикою і балетом. Максим, йому було 17 років, він тільки вступив до університету і займався футболом. Лейла і Міхаліна, їм було по 13 і 3 роки – обидві дівчинки з цієї сім'ї померли. І загинули двоє маленьких хлопчиків, 11 і 18 місяців".

Чимало дітей постраждало психологічно, підкреслила перша леді. За її словами, багато дітей не можуть спати чи їсти після травм, пов'язаних з війною.

"Дівчинка показувала свій телефон і казала, що її батько надсилає їй повідомлення, хоча він був загинув у бою. Вона відмовлялася в це вірити", – поділилась Олена Зеленська.

Перша леді України також розповіла про те, як українські діти змушені вчитися в умовах постійних перебоїв з електроенергією та обстрілів.

Для того, щоб полегшити навчальний процес, Фундація у партнерстві з Microsoft і Hewlett-Packard передає більше 38000 ноутбуків вчителям з найбільш постраждалих від війни регіонів.

Наприкінці інтерв'ю Зеленська відмічає, що хоча й Австралія та Україна знаходяться далеко від одна одної, спільні "основні людські цінності" між двома країнами можуть подолати будь-яку відстань.

"Ми цінуємо людське життя. Ми однаково любимо своїх дітей. Ми дбаємо про своїх батьків. Між нами набагато більше спільного, ніж відмінного", – підкреслює вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: