fbpx
Сьогодні
20:44 12 Лип 2023

На Київщині створять каталог крафтових виробників: навіщо це рішення?

Фото: t.me/vitaliy_klitschko

Рішення запропонували в Київській ОДА. Так у Київській області планують підтримати малий бізнес.

У чому проблема?

Маленькі крафтові виробники — сучасні супергерої економічного розвитку України. Вони підтримують українську економіку, власноруч виробляють ексклюзивну продукцію, і що теж дуже важливо — закохують іноземців в Україну та її культуру.         

Втім, виробити унікальну продукцію — це половина справи. Головними проблемами крафтярів є дієвий маркетинг, стабільний збут, а також потреба в додаткових інвестиціях. 

Яке рішення?

Для того, щоб місцеві крафтові виробники стали відомішими та мали можливість розвиватися, Департамент економіки Київської ОДА спільно з Агенцією регіонального розвитку Київської області вирішили створити електронний каталог крафтовиків Київщини.

Як це працює?

Крафтові смаколики. Фото ілюстративне 

Долучитися до створення каталогу можуть крафтові виробники в галузі перероблення харчових продуктів та ремісники з обробки деревини, вовни, металів, скла, в тому числі майстри народних ремесел. Для цього потрібно заповнити анкету за посиланням.

Крафтовими виробниками вважають самозайнятих осіб і невеликі бізнеси, в яких залучено до 10 найманих осіб, що виготовляють товари дрібними партіями з використанням ручної праці та з натуральних матеріалів, за автентичними або авторськими технологіями.

Інформація про крафтовиків буде використана для розроблення програм їх підтримки за сферами виробництва і стане основою побудови довгострокової співпраці у розвитку мікропідприємництва і збільшення експортного потенціалу Київщини.

Як розповіла директорка Департаменту економіки Київської ОДА Наталія Погребна, рішення провести дослідження ринку крафтової продукції видалося доцільним  після недавніх спільних заходів із залученням виробників крафтової продукції. 

Учасники демо-гастрономічного туру на равликову ферму ФГ "Агроравлик"

Так, у травні крафтовики — Равликова ферма (ФГ "Агроравлик", с.Митниця Обухівського району) та Медоварня "Медовий Спас" (м.Бровари) у рамках демо-гастрономічного туру приймали у себе на виробництві та частували своєю продукцією учасників Міжнародної науково-практичної конференції "Промисловість та крафт для HoReCa в туризмі: досвід, проблеми, інновації", організованої партнером Департаменту економіки Київської ОДА — Національним університетом харчових технологій. 

Учасники конференції також змогли продегустувати  декілька видів сирів із козиного молока ТМ Zinka від фермерського господарства "ТЕТЯНА 2011"  (с.Черевки Броварського району).

На цій конференції Наталія Погребна представляла Департамент економіки з доповіддю про крафтове виробництво як перспективний вектор розвитку регіональної економіки. 

"Справді, в сучасних умовах підтримка крафтового виробника до снаги кожній громаді. Своєю чергою крафтове виробництво може пожвавити місцевий бізнес та стати магнітом для розвитку місцевого туризму, — говорить Наталія Погребна. — В Київській області є сироварні, пекарні, переробка ягід, фруктів та овочів, виробництво вина, чаїв, меду, рослинних олій, миловаріння, навіть обсмаження зерен кави — все це доповнює цікаві історичні місця Київщини та приваблює туристів. Війна внесла свої корективи. Наразі купувати продукцію в українського крафтового виробника — це патріотично, смачно та корисно. І цим варто скористатися".

Жіночий бізнес-форум "Жіноче лідерство в часи викликів. Київщина"

Додатковим стимулом для проведення дослідження та розробки каталогу "домашніх" майстрів стало бажання підтримати підприємства, які створюються жінками. В червні за підтримки USAID та Business Woman Club КОДА провела Жіночий бізнес-форум "Жіноче лідерство в часи викликів. Київщина", спрямований на утвердження жіночого лідерства та обговорення ролі жінок у відновленні економіки країни. Участь у форумі взяло багато жінок-підприємниць, які виробляють крафтову продукцію, а також тих, діяльність яких відносять до креативних індустрій. 

"Ми вважаємо, такий електронний каталог стане зручним інструментом промоції виробників та надихне інших на створення власного продукту, — зазначає Наталія Погребна. — Крім того, розуміючи приналежність крафтовиків до різних галузей, ми могли б цільовим способом долучати їх до цікавих заходів наших партнерів або, розуміючи їхні потреби, могли б разом із партнерами організовувати такі заходи для них".

Наповнення каталогу в КОДА планують закінчити до кінця літа. Максимально широко його розповсюдити, щоб усі охочі могли представити свою продукцію на Крафтовому ярмарку восени, а споживачі — дізнатися про їх пропозиції.

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: