fbpx
Сьогодні
10:26 11 Лип 2023

В Україні створили інтерактивну платформу "Місто нуль відходів": як це працює

Фото: city.zerowaste.org.ua

Команда Zero Waste Alliance Ukraine створила інтерактивну модель міста, яка зображує сучасну систему управління відходами.

Про це повідомили у громадській організації Zero Waste Alliance Ukraine.

У чому проблема?

Проблема сміттєзвалищ, а простіше – що робити з десятками чи вже сотнями мільйонів тон шкідливого для людини сміття, – чи не найпекучіша екологічна проблема по всій Україні. 

На сьогодні понад 90% з усього сміття – це полімери, які не розпадаються. Це і шкідливі відходи, це і небезпечні відходи, це батарейки і лампи, це медичні відходи, які у нас належним чином теж не переробляються.

Окрім того, через російський терор обсяг відходів руйнації в Україні вже можна порівняти з кількістю твердих побутових відходів, що в середньому утворюються в країні за рік. А це близько 10-12 млн тонн.

За даними Міндовлілля, обсяги відходів руйнації через воєнні дії вже можна порівняти з кількістю ТПВ, що в середньому утворюються в Україні за рік. Але ці відходи мають потенціал для повторного використання, у тому числі в процесі відновлення громад.

Анна Прокаєва:

"Повоєнне відновлення України так чи інакше пов'язане з екологічною складовою. Йдеться про "зелені" технології, рішення, які можна запровадити в стратегії відновлення громад уже сьогодні. Що робити з відходами руйнування? Той самий шифер, цегла, залізні та дерев'яні перекриття… Цього ставатиме ще більше. Тому ми додали на сайті інформацію про відходи руйнування та ідеї щодо їх перевикористання. Саме такі будинки, інфраструктура, послуги, які є екологічно стратегічними та безпечними, мають бути у відновленій Україні"‎.

 

Яке рішення?

Але ці відходи мають потенціал для повторного використання, у тому числі в процесі відновлення громад.

За словами авторів ідеї, сайт є допоміжним інструментом для громад, бажаючих зменшити обсяг відходів та раціонально використовувати наявні ресурси.

Як це працює?

На мапі  вже є кілька десятків адрес і контактів ініціатив.

У розділі "Вікі" пояснюються їхні екологічні й економічні переваги, а також як кожен може реалізувати подібні проєкти.

"Ми прагнемо розповідати про проєкти та заклади, які вже успішно працюють, та мотивувати громади й активістів створювати власні екоініціативи.

На платформі ми зібрали як теоретичну інформацію про підходи до скорочення утворення відходів, так і приклади реалізації цих ідей на практиці, в Україні та за кордоном", розповідає Євгенія Дев'яткова, координаторка проєкту та менеджерка ГО Zero Waste Lviv.

Кому буде корисною така платформа?

  • Громадам, які працюють над створенням регіональних планів управління відходами. Адже цього вимагає закон.
  • Містам і селам, які постраждали від окупації та/або обстрілів, та перебувають у процесі відбудови.
  • Бізнесам, громадським організаціям та іншим спільнотам, котрі впроваджують zero waste проєкти і хочуть, щоб про них дізналися місцеві мешканці.

В Україні запустили платформу «Місто нуль відходів»

Як це працює?

Клікаючи на елементи головної сторінки, дізнавайтесь про різні типи об'єктів та екопроєктів. Серед них:

  • міські компостери і городи;
  • системи заставної тари;
  • питні фонтани та водомати;
  • центри перевикористання речей;
  • сортувальні станції;
  • переробні підприємства;
  • екокрамниці тощо.

Щоб потрапити на мапу, треба заповнити анкету за посиланням.

"‎Часто люди і місцева влада не знають, що такі місця знаходяться в їх громаді або десь поруч із домом. У нас так було в Харкові з екохабами. Дехто досі дивується: "Ви вже два роки працюєте? Нічого собі!". Насправді, від перенасичення інформацією ми просто не встигаємо за всім слідкувати. Відтепер усе буде зібрано на одній платформі. В цьому й унікальність інструменту"‎, — додає Анна Прокаєва, керівниця Zero Waste Kharkiv, засновниця мережі екохабів та Zero Waste Academy. У цьому проєкті координує наповнення сайту.

Також зазначають, що наскільки ваша громада відповідає стандартам zero waste — покаже покаже онлайн-тест

Тестування створене на основі критеріїв сертифікації програми сертифікації програми "Місто нуль відходів" від Zero Waste Europe.

Результат покаже, чи готова громада до проходження сертифікації, та на чому варто зосередитись у майбутньому.

Важливо: тест подає критерії сертифікації у спрощеному вигляді. Його результат є орієнтовним і не гарантує отримання статусу міста-кандидата чи сертифікованого "Міста ‎нуль відходів". Для отримання офіційної інформації звертайтесь до представників програми.

Відмітимо, що сайт "Місто нуль відходів" створено в рамках проєкту "Sustainability4Ukraine: підтримайте місцеві НУО в Україні", організованого GlobeScan, CSR Europe і CSR Ukraine, за підтримки благодійної платформи dobro.ua.

Як писала Рубрика, киянин Дмитро Ульянов розробив і вдосконалює техніку створення картин під назвою "пластмасло". "Рубрика" поспілкувалася з митцем і дізналася, як працює екологічне рішення.

Читайте докладніше у нашій статті: "Плівка, комп'ютерні деталі й старі диски: як киянин створює унікальні картини з пластику, зібраного на берегах річок".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: