fbpx
Сьогодні
10:49 09 Лип 2023

Звільнення своїх територій: в уряді Німеччини відреагували на надання Україні касетних боєприпасів

English version here

Фото: З відкритих джерел

Загалом німецький Уряд виступає проти використання касетних боєприпасів, але у випадку України мова йде про захист своєї території.

Так на прохання журналістів прокоментував речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт рішення Штатів передати Україні касетні боєприпаси, передає Укрінформ.

"У такому випадку ми маємо справу з особливою ситуацією: Україна використовує свої боєприпаси для захисту власного цивільного населення. Йдеться про дії власного уряду для звільнення власної території", – сказав спікер.

Як зауважив Гебештрайт, коаліційний уряд Німеччини впевнений в тому, що рішення про передачу Україні касетних боєприпасів "нелегко далося нашим американським друзям".

Речник також закликав не забувати, що росія вже "масово застосовувала" касетні боєприпаси в загарбницькій війні проти України.

Водночас він підкреслив, що позицію федерального уряду ФРН щодо такої зброї чітко відображає той факт, що Німеччина приєдналася до Конвенції про касетні боєприпаси в 2010 році. Але на відміну від Федеративної Республіки, США та Україна не є учасниками Конвенції Осло, нагадав він.

Між тим голова комітету у закордонних справах Бундестагу Міхаель Рот (член правлячої СДПН) заявив в ефірі радіостанції WDR, що "Україна перебуває у винятковій ситуації й терміново потребує боєприпасів".

Як додав дипломат, він сподівається, що українська армія якомога швидше припинить використання заборонених у багатьох країнах касетних боєприпасів.

Депутат Бундестагу від опозиційного консервативного блоку ХДС Юрген Гардт на радіо NDR зауважив, що Німеччина не повинна критикувати суперечливу поставку американських партнерів. Адже Німеччина не змогла збільшити виробництво "класичних" боєприпасів і забезпечити ними Україну.

Разом з тим багато політиків розкритикували можливість використання касетних боєприпасів і, відтак, поставку їх Україні Сполученими Штатами.

Довідка

Як повідомляли, Бундесвер почав утилізацію великих запасів касетних боєприпасів, які мав на озброєнні під час холодної війни, екологічно чистим способом у 2001 році та завершив у листопаді 2015 року.

Конвенцію Осло було прийнято у 2008 році, вона набула чинності у 2010-му. Її учасниками є близько 100 держав. Україна, рф та США не входять до числа підписантів.

Що відомо про надання Україні касетних боєприпасів

Нагадаємо, що Сполучені Штати Америки виділили новий пакет оборонної допомоги Україні. Зокрема, вони підтвердили надання Україні касетних боєприпасів.

Пізніше Пентагон розкрив подробиці нового пакета військової допомоги України на $800 млн.

У новому пакеті військової допомоги США присутні так звані удосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення (касетні боєприпаси).

Напередодні представник Пентагону Пет Райдер повідомив, що буде передано касетні боєприпаси не зі старих запасів. І коефіцієнт браку не має перевищувати 2,35%.

Глава Білого дому Джо Байден в інтерв'ю CNN визнав, що Україні необхідні для оборони касетні снаряди. Рішення Сполучених Штатів Америки надати Україні касетні боєприпаси було "важким", але Києву потрібні боєприпаси для контрнаступу проти російської федерації.

Своєю чергою, міністр оборони Олексій Резніков запевнив, що під час використання касетних боєприпасів, які ввійшли до нового пакету військової допомоги Сполучених Штатів Америки, Збройні сили України дотримуватимуться 5 основних принципів: серед них суворий облік й не тільки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: