fbpx
Сьогодні
11:59 08 Лип 2023

Основні принципи застосування: Резніков розвіяв страхи щодо використання касетних боєприпасів

English version here

Фото: Рубрика

Під час використання касетних боєприпасів, які ввійшли до нового пакету військової допомоги Сполучених Штатів Америки, Збройні сили України дотримуватимуться 5 основних принципів: серед них суворий облік й не тільки.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Twitter-акаунт міністра оборони Олексія Резнікова.

Як зазначив міністр, Україна має міжнародне право на самооборону, у зв'язку з чим давно офіційно просила надати касетні боєприпаси.

Водночас наша країна й надалі дотримуватиметься всіх міжнародних гуманітарних конвенцій, що були раніше підписані та ратифіковані.

Резніков підкреслив, що російська федерація використовує касетні боєприпаси проти цивільних ще з початку повномасштабного вторгнення на територію України. Зокрема, ворог завдавав ними ударів по Харкову протягом лютого та березня 2022 року.

"Наша позиція проста – ми повинні звільнити наші тимчасово окуповані території та зберегти життя наших людей. Для цього ми повинні завдати втрат ворогу – воєнним злочинцям, ґвалтівникам і мародерам, які окупували наші території. Чим більше втрат ми завдамо їм, тим більше життів українців ми зможемо врятувати", – пише Резніков.

Військове керівництво України має 5 ключових принципів, яких воно дотримуватиметься під час використання касетних боєприпасів та які були донесені до союзників країни. Серед них:

  • Україна використовуватиме ці боєприпаси лише для деокупації міжнародно визнаних територій України. Боєприпаси не "прилітатимуть" по території росії;
  • боєприпаси не використовуватимуться в міських районах, щоб уникнути ризиків для цивільних. Водночас ЗСУ завдаватимуть ними ударів по місцях концентрації російських військових;
  • снаряди використовуватимуться для прориву лінії оборони ворога з мінімальним ризиком для наших воїнів;
  • Україна буде вести суворий облік використання цієї зброї та локальних зон, де вона буде застосовуватися;
  • території на яких використовувались касетні боєприпаси, після деокупації та перемоги України, стануть пріоритетними для розмінування.

"Це дозволить нам усунути ризик від нерозірваних елементів касетних боєприпасів. Міністр оборони України за законом виконує обов'язки голови національного агентства з розмінування. На цій посаді я забезпечуватиму впровадження відповідної нормативно-правової бази для процесу розмінування після нашої перемоги", – відзначив міністр.

  • Україна звітуватиме партнерам про використання цих боєприпасів і про їхню ефективність. Це допоможе забезпечити відповідний стандарт прозорої звітності та контролю.

Довідка

Нагадаємо, що Сполучені Штати Америки виділили новий пакет оборонної допомоги Україні. Зокрема, вони підтвердили надання Україні касетних боєприпасів.

Пізніше Пентагон розкрив подробиці нового пакета військової допомоги України на $800 млн.

У новому пакеті військової допомоги США присутні так звані удосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення (касетні боєприпаси).

Напередодні представник Пентагону Пет Райдер повідомив, що буде передано касетні боєприпаси не зі старих запасів. І коефіцієнт браку не має перевищувати 2,35%.

Глава Білого дому Джо Байден в інтерв'ю CNN визнав, що Україні необхідні для оборони касетні снаряди. Рішення Сполучених Штатів Америки надати Україні касетні боєприпаси було "важким", але Києву потрібні боєприпаси для контрнаступу проти російської федерації.

Нагадаємо, попередній пакет на 500 млн доларів включав боєприпаси для Patriot, систем HIMARS, 30 бойових машин Bradley та інше озброєння.

Проте, як відзначила посол України в США Оксана Маркарова, якщо російських окупантів хвилює використання нашими воїнами вищезгаданих снарядів, то вони можуть просто покинути територію нашої країни.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: