fbpx
Сьогодні
Фото 20:44 09 Лип 2023

На Київщині хочуть створити центр реабілітації для людей з ПТСР: навіщо це рішення

Фото: facebook.com/martins.com.ua

У Бучі в Київській області мають намір створити психологічний центр реабілітації для людей з ПТСР. Студія Martin architects показала візуалізацію центру HUTIR.

Як інформує Рубрика, фото опублікували на фейсбук-сторінці студії Martin architects.

У чому проблема?

Військові дії на території України продовжуються вже 500 днів. І такі обставини піддають нашу психіку серйозним випробуванням, через які люди суттєво змінюються, стають тривожними та всього бояться. Війна — це не тільки вибухи, обстріли, сигнали сирени.

Насамперед — це дуже сильний тиск на людську психіку. А життя на окупованих територіях або в зоні воєнних дій провокує посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Така ситуація псує якість життя у майбутньому на багато років.

Військові дії, що відбуваються, накладають незабутні відбитки на психіку та фізичний стан не лише військових, а й мирних жителів, які проживають у "гарячих точках", а також тих, кому вдалося переїхати в безпечніші місця.

ПТСР – це крайня реакція на сильний стресор, що загрожує життю людини. Частота ПТСР саме у момент надзвичайної ситуації низька. Зазвичай ПТСР починає проявлятися приблизно через шість місяців після травмуючої події.

Яке рішення?

Класичне лікування ПТСР складається з комплексу медичних препаратів антидепресивного та нейролептичного характеру, які підбираються спеціалістом індивідуально, а також сеансів психотерапії. Дуже часто використовують когнітивно-поведінкову терапію, яка безпосередньо орієнтується на отриману травму.

Наразі у Бучі планують створити центр реабілітації для людей з ПТСР.

Фото: facebook.com/martins.com.ua

Як це працює?

"Ми спроєктували архітектуру містечка, місця загального користування, розробили цей футуристичний вигляд будиночків та інтер'єр в них", – написали архітектори.

Будинки планують побудувати у формі купола. Це ідеальна форма, що не потребує додаткових опор, кажуть архітектори. Також будинки будуть мобільними, щоб конструкцію можна було зібрати й розібрати за один день.

Вони будуть розраховані на три або чотири людини.

Усередині буде:

  • кухня,
  • їдальня,
  • комора,
  • робоче місце,
  • ванна кімната.

Фото: facebook.com/martins.com.ua

Фото: facebook.com/martins.com.ua

Фото: facebook.com/martins.com.ua

До того ж будуть тепла підлога, бойлер і клімат-контроль.

Крім будинків, на території також спроєктують:

  • фудкорт;
  • коворкінг;
  • зони відпочинку та спорту;
  • центр догляду за дітьми.

Фото: facebook.com/martins.com.ua

Фото: facebook.com/martins.com.ua

Нагадаємо, у селі Страдч на Львівщині відкрили Духовно-психологічний реабілітаційний центр імені блаженнішого Любомира Гузара.

Ми повідомляли, що у Києві створять сучасний центр реабілітації для дітей та молоді з інвалідністю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: