fbpx
Сьогодні
Фото 21:10 29 Чер 2023

Біля львівського Оперного театру встановили скульптуру велетня "Містер Арбітріум": навіщо це рішення

Фото: Львівська міська рада

У Львові поблизу Оперного театру встановили скульптуру гіганта "Містер Арбітріум" італійського скульптора Емануеле Джіаннеллі, яка заввишки 5,5 метрів. Статуя ілюструє підтримку України під час російської агресії.

Про це пише Рубрика, посилаючись на повідомляє сайт Львівської міськради.

У чому проблема?

В Україні вже майже 1, 5 роки йде жорстока війна з росією. Сотні тисяч громадян залишили свої домівки, тікаючи від ворожих обстрілів. Тисячі цивільних вже загинули. Українські війскові мужньо боронять рідну землю і теж не без втрат. Україна потребує підтримки в озброєнні і світ допомагає.

Однак психологічної підтримки населення країни потребує не менше.  Для українців важливо, що їх чують і про них не забувають інші країни, які підтримують у боротьбі проти росії.

Яке рішення?

Скульптуру гіганта біля Львівської опери встановили в рамках Lviv Urban Forum. Упродовж трьох днів до міста з'їдуться сотні архітекторів та урбаністів. Головним фокусом форуму стане відбудова українських міст. А також визначення цінностей для розвитку громад.

Цей проєкт є задумом мисткині Розі Фонтани, втілений скульптором Емануеле Джіаннеллі.

"Майже вісім місяців тому я подумала про культурний проєкт, який міг би принести важливе послання моїй дорогій Україні, тож мені одразу прийшов на думку Містер Арбітріум – символ сили та стійкості. Ми хочемо, щоб Містер Арбітріум став великим посланцем миру, і сподіваємось, що його присутність стане розрадою для всіх", наголосила Фонтана.

Кураторка проєкту, мисткиня Розі Фонтана працює з українськими установами близько 20 років. Каже, їй важливо сьогодні підтримати українців за допомогою мистецтва.

Як це працює?

За ідеєю італійського митця, Містер Арбітріум є фігурою чоловіка, який "водночас і штовхає, і тримає".

Львів містер Арбітріум

Фото: Львівська міська рада

Саме за цю особливість він був обраний:

  • нести Україні послання надії,
  • підтримати народ і державу в цей час скорботи та страждання,
  • відштовхнути війну, даючи простір миру та відбудові.
Львів містер Арбітріум

Фото: Львівська міська рада

"Я дуже радий, що Містера Арбітріума встановили поруч із Львівською оперою. Мені приємно усвідомлювати, що ця скульптура підтримуватиме українське мистецтво, історію та культуру.

Окрім цього, я прагну, щоб мій проєкт став реальною підтримкою всіх художників, музикантів, акторів і діячів культури та мистецтва України. Я думаю про тих українських митців, які загинули, страждають, або не можуть працювати над своїми культурними проєктами, даруючи красу думки своїй державі та всьому світу.

Я висловлюю свою надію на якнайшвидше приєднання України до Європейської спільноти. І хочу, щоб це почули не як від митця з Італії, а митця з Європи", підкреслив автор скульптури Емануеле Джіаннеллі.

Львів містер Арбітріум

Фото: Львівська міська рада

Міський голова Львова підкреслив, що скульптура з'явилась у Львові саме на День Конституції. Вона є символом підтримки українського народу.

"Це подарунок, який ми отримали від наших італійських друзів. Жодної бюджетної гривні ми не витратили для того, щоб львів'яни сьогодні споглядали цю скульптуру. Скульптура тимчасово буде стояти біля Оперного театру. А потім буде подорожувати світом", – додав Андрій Садовий.

Очільник міста наголосив, що довкола цієї скульптури будуть дискусії. Однак мистецтво й існує для цього діалогу, для того, щоб спонукати нас думати.

Зазначимо, яку б небезпеку не пережила людина, момент, коли вона лишається зі своїми досвідом наодинці, може виявитися важчим. Щоб допомогти таким людям знову взяти життя у свої руки, запрацював Центр допомоги врятованим.

Як він працює у Києві читайте докладніше у статті "Рубрики": "Допомагати доти, поки людина не скаже: "дякую, далі я сама"".

"Рубрика" також поговорила з командою бригади, що працює в Конотопському районі Сумської області, та жінкою, якій допомогли нарешті відмежуватися від кривдника. Розповідаємо історію про її кроки на шляху до спокійного життя.

Читайте докладніше у статті: "Сльозами горя не здолаєш. Тільки діями": як працює мобільна бригада соціально-психологічної допомоги на Сумщині.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: