fbpx
Сьогодні
Рішення 15:15 23 Чер 2023

Не панацея, але шанс: як працює застосунок психологічної підтримки для ветеранів

“Рубрика” поговорила з ініціаторами проєкту, ГО “Вільний вибір”, про те, чому таке рішення на часі, чи здатен застосунок у телефоні надати першу психологічну допомогу, і чи буде додаток корисним і для цивільних.

English version here

У чому проблема?

За підрахунками Міністерства охорони здоров'я, сьогодні психологічної допомоги потребують не менш як 60% українців. Серед військових — тих, хто бачив жахи війни на власні очі, брав участь у боях, втрачав побратимів, проривався через обстріли ворога, ці цифри ще вище. 

ПТСР, тривожність, порушення сну, суїцидальні думки, спалахи гніву та смутку — все це далеко не повний спектр того, що можуть відчувати наші ветерани та ветеранки, повернувшись з передової.

Лікарі, психологи та волонтери наголошують: військовослужбовцям, які зіштовхнулися з досвідом війни, надзвичайно важливо мати якісну, а головне — доступну психологічну підтримку.

А проте стигматизація психологічної допомоги в Україні часто змушує ветеранів соромитися звертатися за підтримкою, доки якість життя значно не погіршиться, а проблему вже буде неможливо ігнорувати. Одних напружує необхідність регулярних візитів до кабінету психолога, іншим здається, що так вони можуть отримати ярлик "хворого" або "слабака". Хтось думає, що цей стан нетривалий або несерйозний і все може минути само собою, ще частина просто не знає, як взагалі підступитися до проблеми та з чого почати.

Яке рішення?

Рішення в тому, щоб спростити перший крок у напрямку піклування про своє ментальне здоров'я для військовослужбовців та ветеранів. Саме для цього в Україні створили "кишенькового психолога" — мобільний застосунок "База", що запустили у вжиток у червні 2022 року. Корисний додаток з першої психологічної допомоги розробила громадська організація "Психологічна підтримка та реабілітація "Вільний вибір", яка працює з військовими з 2015 року, надаючи психологічну підтримку в доказових методах когнітивно-поведінкової психотерапії.

Як це працює?

Допомога тут і зараз

Команда ГО

Команда ГО "Вільний вибір"

Загалом психологічна підтримка може бути різних типів:

  • невідкладною (кризовою), прямо на місці, де щось трапилося;
  • у форматі терапії, коли психолог ґрунтовно працює з тривалими станами або розладами;
  • у вигляді супроводу, наприклад, коли фахівець супроводжує людину в горі. Бо горе як реакцію на втрату не лікують, йому (горюванню) дають відбутись;
  • у форматі рекомендацій психолога — щодо панічних атак, сну, проблем із контролем гніву, загалом щодо підтримки психічного здоров'я;
  • із застосуванням ІТ — наприклад, за допомогою додатків, які можна використовувати у будь-який зручний час.

Саме останній формат і використовує мобільний застосунок "База", покликаний зробити першу психологічну допомогу простою та доступною, а відтак — полегшити процес повернення ветеранів та ветеранок до цивільного життя. Завдяки роботі з застосунком ветерани зможуть краще розуміли власні стани та матимуть змогу впоратись з ними тут і зараз.

"База" — це перший в Україні мобільний застосунок з первинної психологічної підтримки та психоедукації (пояснення і донесення до людей необхідної інформації про психічне здоров'я, психологічні негаразди та їх наслідки для особистості), розроблений спеціально для ветеранів та ветеранок. Ним можна скористатися в будь-який час, з будь-якої точки світу, без безпосереднього контакту з іншими людьми.

Що є в застосунку "База" і як ним користуватися?

застосунок База

"База" — це не панацея, але можливість мати власного психолога в кишені

Застосунок "База" створений для того, щоб допомогти ідентифікувати свої почуття, стани, віднайти базові інструменти самодопомоги, відчути розуміння та прийняти підтримку від "свого". Для цього він дозволяє користуватися кількома інструментами.

1️⃣ Застосунок містить пояснювальні матеріали про психічне здоров'я і вправи для самодопомоги, а також корисні для ветеранів та ветеранок контакти.

Тут можна почитати про те, як подолати:

  • наслідки легкої черепно-мозкової травми;
  • поганий сон;
  • депресію;
  • хронічний біль;
  • тривогу;
  • нав'язливі думки.

2️⃣ У застосунку є й медитації. Вісім тематичних медитацій, які начитують чоловічий і жіночий голоси, допоможуть пропрацювати тіло, думки, емоції та досвід.

3️⃣ Також у "Базі" є трекер настрою, можливість записувати свої думки та стани, ставити нагадування. 

4️⃣ Крім того, можна створити свій власний профіль з тим набором інформації та інструментів, які цікавлять та є помічними саме для конкретного користувача.

5️⃣ Важлива частина застосунку — кризова кнопка "Стоп". Натиснувши її, користувач отримає чотири вправи, які допоможуть врегулювати кризовий стан, коли "накрило" вже тут і зараз. 

6️⃣ У "Базі" також передбачена можливість написати чи подзвонити фахівцю-психотерапевту та отримати від нього відповідь. У застосунку додані контакти служб психологічної підтримки "Лінія кризової підтримки УВФ" та "LifeLine Ukraine". 

7️⃣ Застосунок дозволяє залишатися користувачу анонімним. У ньому є змога вказувати дані про себе лише за бажання.

Аліна Вяткіна, ветеранка-парамедикиня, керівниця проєкту

Аліна Вяткіна, ветеранка-парамедикиня, керівниця проєкту "База"

Утім, реєстрація в застосунку не завадить. Так користувач отримає доступ до більшої кількості функцій, зазначає керівниця проєкту, ветеранка Аліна Вяткіна. Вона пояснює:

"Наприклад, до того ж трекеру настрою. Він допоможе відстежити, як наповнення вашого життя впливає на ваш стан. Часто ми не помічаємо некорисні активності, які з'їдають наші сили, та корисні, які її дають. Цей трекер допоможе відстежити зв'язки й знайти, що корисно і класно працює саме для тебе. А от флешкартки доступні без реєстрації. Цей інструмент — маленькі повідомлення собі. Скажімо, ви заповнюєте цю картку, коли все ок, як підтримку для себе, коли накриває. І там же нагадуєте собі, що можна зробити, щоб стало легше".

Застосунок повністю безплатний. Він працює з будь-якої точки світу. "База" також доступна без зв'язку з інтернетом, щоб користувач міг отримати допомогу будь-коли та будь-де.

Завантажити мобільний додаток "База" можна за посиланнями:

А долучитися до "Бази" у соцмережах можна тут: Фейсбук, Інстаграм, Телеграм

Як створювали "Базу"?

Ідея "психологічної допомоги в кишені" народилась в ГО "Вільний вибір" ще два роки тому. В організації справедливо вважали — зручний помічник у телефоні, що є завжди під рукою, може значно допомогти як психологам, так і клієнтам тримати фокус і не забувати робити необхідні для психологічної реабілітації вправи. Реалізувати проєкт, який став вкрай актуальним для ветеранів та ветеранок вже під час широкомасштабної війни, допомогла міжнародна Програма реінтеграції ветеранів IREX.

Застосунок створювали впродовж сімох місяців. Реалізували проєкт 30 учасників технічної команди — розробники, дизайнери, копірайтери. А четверо фахівців з психічного здоров'я наповнили застосунок інструментами та техніками.

Важливо, що "Базу" створювали із залученням ветеранів та ветеранок. У роботі над застосунком взяли участь більше сотні військових. Хтось пройшов опитування. Дехто долучився до роботи з текстами та сенсами. Переглядав візуальну складову застосунку. Ветерани також перевіряли, щоб усе було доступно і зрозуміло у використанні.

застосунок База

Аліна Вяткіна розповідає, що проєкт пережив безліч виправлень та тестувань. Усе це для того, аби його сенси "влучали у серце".

"Я мріяла зробити цей застосунок для тої себе, яка повернулась з війни у 2015 році і не розуміла, що з нею відбувається. І для всіх побратимів і посестер, які будуть повертатись знову", — каже ініціаторка проєкту.

А ветерани, що брали участь у розробці застосунку, додають:

"Вважаю ініціативи з підтримки психологічного стану бійців корисними й такими, що дуже є на часі".

– Михась, молодший лейтенант, ветеран Айдару, доброволець, лікує поранення

"Я працював з текстами, переглядав, чи все Ок, чи легко сприймається і нічого не тригерить. Тексти захопили після першого абзацу, бо побачив себе та хлопців там".

Сокіл, доброволець, 95 ОДШБ

"Вважаю, що цей застосунок буде дуже потрібний. В Україні ще не настільки розвинена практика походів до психологів".

Михайло, доброволець

Попри те, що "База" націлена допомогти ветеранам та розроблялася під їхні запити, користуватися застосунком може будь-який українець чи українка, хто зазнав травматичного досвіду внаслідок російської агресії.

Застосунок може бути корисним бійцям, які не мають змоги поговорити з кимось на передовій, а крім того — рідним та близьким ветеранів. Він допоможе краще зрозуміти, що переживає людина, яка повернулась із фронту, і як їй допомогти адаптуватись до нового життя.

Розробники застосунку наголошують: "База" — не заміна психотерапії та не панацея, але це шанс краще зрозуміти свої стани та вміти надати собі первинну психологічну підтримку. Втім, у соцмережах вже можна прочитати відгуки від військових, які почали користуватися додатком. "База — це хороша можливість звернути увагу на власний психічний стан і допомогти собі у комфортному для мене форматі. Я вже почав робити флешкарти, бо іноді мені хочеться поговорити з тим собою, який мав багато енергії й натхнення до служби. Я вже почав моніторити свій настрій, бо на службі він доволі часто змінюється і мені важливо розуміти, що чорні смуги вже були і я їх вмію долати", — пише один із користувачів.

У ГО "Вільний вибір" обіцяють: застосунок точно буде розвиватися. 

"У нас є свої плани щодо нього, деталей поки що не даємо. Та, звісно, ми врахуємо відгуки від тих, хто буде користуватися застосунком до наступного оновлення", — каже Аліна Вяткіна.

Ще більше корисних рішень!

Звикнути до війни неможливо. Але допомогти собі ментально вижити під час війни можна. Ось кілька порад для українців від психологів "Вільний вибір":

  1. Обрати позицію керування своїм життям, а не роль жертви. Позиція жертви позбавляє людину волі, затьмарює мозок та заважає ухвалювати правильні рішення. 
  2. Активізувати свій день. Перебороти стан невизначеності й тривоги допомагають звичайні буденні справи — готувати їжу, приймати душ, спати, радувати себе чимось смачненьким, займатися улюбленою справою, допомагати тим, кому гірше.
  3. Контролювати негатив навколо. Неможливо змінити чи вплинути на те, що відбувається, але можна вибрати, наскільки часто дивитися новини й "споживати" контент. 
  4. Доєднатися до волонтерської роботи. Ніщо так не додає віри, як усвідомлення того, що ти докладаєш зусиль для перемоги. Працювати на економіку країни, посміхнутись або підтримати тих, кому погано, донатити на ЗСУ, стати волонтером  — все це допомагає не тільки фізично, але й емоційно.
  5. Знаходити можливість відновлюватися. Поїхати на відпочинок до друзів або з друзями, відвідувати нові місця, знайомитися з новими людьми, вчитися чомусь новому. Це допомагає зберегти ментальне здоров'я.
Рубрика:
Кейси
1
1442

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: