fbpx
Сьогодні
Фото 17:21 27 Січ 2023

Екоцид росії: загарбники знищили 45 га Природного заповідника "Древлянський"

На території Природного заповідника "Древлянський" керівник проєкту АНТС Олена Сас разом з групою екологів та журналістів зафіксували екологічні злочини, факти екоциду внаслідок російського вторгнення в Україну.

Про це інформує Рубрика.

З найперших днів війни заповідник зазнав втрат не від стихійних, природних причин, а від рук російських окупантів, що вторглися в Україну.

російські військові цілеспрямовано обстріляли запалювальними боєприпасами з гвинтокрилу 45 га соснового молодняка біля села Ноздрище Народицького району, що спричинило пожежу та знищення не лише сосен, але і сухої трави, всієї екосистеми молодого лісу.

"На момент широкомасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року молодим деревам було по 4 роки. Пожежі, спричинені обстрілами були також і в заповідних, реліктових лісах. Окупанти навмисно, із застосуванням бензину розпалили багаття в дуплі 600 річного реліктового дуба і знищили його. Інший дуб того ж віку, поруч був знищений ракетним ударом. Шкоду від заподіяного неможливо обрахувати, оскільки означений дубовий гай має історичне значення в масштабах усієї країни, бо з цим пов'язані події Другого Зимового походу армії УНР у 1921 році", – розповів в.о. директора Микола Шелюк.

Керівник проєкту АНТС Олена Сас разом з групою екологів

За його словами, ворожі обстріли неодноразово призводили до руйнувань та пожеж і на інших територіях заповідної зони, як і в селі Малі Кліщі, де мешкали люди, які постраждали внаслідок цього.

Команда заповідника постійно здійснювала рятувальні роботи спецтехнікою, виконуючи роботи з орання захисних смуг, співробітники цілодобово чергували в лісі у спеціально створеному опорному пункті.

"Для природного відновлення лісу на гектарі землі має бути не менше 3000 дерев, а не 1400-1500, як зараз на найбільш постраждалих ділянках, тому доведеться допомагати природі, але робити це максимально природним шляхом, таким, як закопування птахами жолудів та шишок. Зараз працівники заповідника займаються заготовкою цього насіннєвого матеріалу, щоб сприяти природі у відновленні", пояснив Микола Шелюк.

Начальник відділення Сергій Конюх зазначив, що величезні площі лісів заміновані, причому неможливо встановити точну площу замінування, але мова йде про тисячі км.кв.

"Кілька співробітників Народицького лісгоспу загинули та були травмовані внаслідок підриву на мінах, під час виконання своїх службових обов'язків. На мінах також підриваються тварини, особливо крупні, такі, як лосі, олені, кабани. Оскльки доступ до згорілих лісів обмежений через замінування оцінювати масштаби пожеж доводиться із застосуванням квадрокоптерів. За оцінками спеціалістів площа згорілих лісів сягає не менше 2000 га", – каже Сергій Конюх.

Окрім шкоди довкіллю Полісся від пожеж проблемою є також вирви від влучання боєприпасів та забруднення ракетним паливом. Також відбуваються активні міграції тварин, наполоханих пожежами та звуками боїв чи обстрілів.

Керівник проєкту АНТС Олена Сас разом з групою екологів

Еколог Богдан Кученко наголошує, що окрім документування цих фактів, як трагічних історій та привернення уваги суспільства Україні дуже важлива професійна екологічна оцінка цих фактів за спеціально затвердженими законодавством методиками.

"Зараз цих методик недостатньо, це стосується і методики обчислення збитків, завданих заповідному фонду. Еколог закликає розблокувати реформу державного екологічного контролю. Це дозволить оінювати екосистемні послуги в Україні. Якщо цього не буде зроблено довести факти екоциду в міжнародному кримінальному суді, або інших органах правосуддя, які будуть створені (як от спеціальний Трибунал), назвичайно важко або зовсім неможливо", – зазначає еколог.

Довідка

Площа заповідника Древлянського заповідника 30872,84 га. Створений 31 грудня 2009 року.

Це значна природоохоронна територія в межах Народицького району Житомирської області. Розташований на південь і схід від смт Народичі, вздовж річки Уж та її правих приток — Лозниця, Ослів і Звіздаль. Територія заповідника охоплює значні площі лісів, зони безумовного відселення внаслідок Чорнобильської катастрофи, розділені невеликими масивами колишніх сільсько-господарських угідь.

Антропогенний вплив на лісові та інші природні екосистеми, а також колишні агроекосистеми понад 20 років після Чорнобильської катастрофи був мінімальний.
Флора заповідника налічує 913 видів судинних рослин, занесених до Червоної книги України – 22 види, 150 видів лишайників та ліхенодільних грибів і 125 видів мохів. Тваринний світ заповідника відповідає, в загальних рисах, складу фауни поліського регіону.

Тут зафіксовано 516 видів тварин, з яких 45 занесених до Червоної Книги України. Крім того, було описано два нових види лишайників для науки – леканора Орлова та русавскія древлянська.

Нагадаємо, фахівці із міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" фактично з початку війни обстежують місця злочинів росіян – беруть проби ґрунту, фіксують все на фото та відео. Екологи виїжджають туди, де це можливо. Ретельно зібрані матеріали передадуть до Міжнародного кримінального суду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: