fbpx
Сьогодні
17:53 13 Кві 2023

Вирубка Таврійського лісу на Херсонщині: чи дійсно це фейк?

Новина про вирубку Таврійського лісу опинилась фейком?

Про це пише Рубрика.

Якщо поглянути на кольорові світлини з супутника у вересні 2022 року, видно, що "ліс" на фото вже був мертвим. Про це свідчить коричневе забарвлення.

Таврійський ліс

У листопаді посадки вже немає, але живі дерева все ж залишились. Увагу варто звернути й на відсутність слідів важкої техніки, яка вивозила б ліс. Деякі проїжджені колії на фото видно, але всі вони не пов'язані з місцем посадки.

Таврійський ліс

"Припускаю, що скоріш за все це місцеві вирубали сухі дерева на опалення, бо живі залишили. Тому і слідів важкої техніки нема — уносили самі", — розповів еколог Олексій Василюк.

По-друге, фото ділянки, яку опублікували WSJ — не природний ліс, а лісове господарство, штучна посадка, створена у Таврійському степу. Природних лісів на Херсонщині ніколи не було, а штучні з'явились лише після 1930 року, коли СРСР вирішила "залісити" степи.

Таврійський ліс

Тож опубліковані фото — не фейк, але в українському інфополі мають неправильну трактовку. Росіяни дійсно вирубають колосальну кількість дерев для будівництва фортифікацій, але для цього вибираються найкращі рівні стовбури, до яких легко дістатись.

Цього ж разу все навпаки. Але ми маємо розуміти, що росіяни всеодно винні в цій вирубці: і в тому, що ліс згорів і в тому, що українцям в окупації для виживання доводиться заготовляти всохлі дерева там, де всюди територія потенційно замінована.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: