fbpx
Сьогодні
21:25 06 Лип 2023

Екорішення: у Канаді запустили перший експериментальний потяг з водневим двигуном

Фото: Alstom

У Канаді запустили перший експериментальний потяг у північній Америці, який працює на водневому двигуні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на транспортну компанію Alstom, CBC.

У чому проблема?

Останні десятиліття характеризувалися значним зростанням кількості населення у світі та швидким розширенням транспортної інфраструктури. Наразі на неї припадає майже 25% глобальних викидів парникових газів. 

Та попри розвинену інфраструктуру, деякі ділянки залізниць важко або невигідно електрифікувати. Для таких ділянок використовують старі дизельні електрички, які використовують багато пального, ще й забруднюють повітря.

Яке рішення?

У компанії кажуть, що водневі потяги – це альтернатива дизельним поїздам, яку можна використовувати на ділянках, де складно встановити електрифіковані рейки.

Як це працює?

Він курсуватиме до кінця вересня 2023-го від Квебека до Бе-Сен-Поля.

Як повідомляють у CBC, поїзд може перевозити до 120 людей у двох пасажирських вагонах. Він має максимальну швидкість до 140 км/год, а подорож займає 2,5 години.

Запуск цього потяга став демонстрацією, як електроенергія, що зберігається у вигляді водню, може замінити дизельне пальне на залізницях.

Адже, потяг від Alstom використовує близько 50 кілограмів водню на день. Вони замінюють 500 літрів дизельного пального, яке спалює звичайний поїзд.

Цю модель водневого потяга вже тестували у восьми країнах Європи, зокрема Німеччині. Маршрут у Квебеку запустили, щоби протестувати технології у Північній Америці.

Що відомо про водневі потяги

Це невеликі потяги з двома електродвигунами, електрика до яких надходить не з повітряної контактної мережі, а з джерела енергії в самому потягу.

На даху такого поїзда встановлена ​​цистерна з воднем і паливний елемент. У ньому водень з'єднується з киснем, в результаті чого виникає електричний струм.

Викидів шкідливих речовин в атмосферу, як у дизельних двигунів, при цьому немає  – як результат електрохімічної реакції в паливному елементі у довкілля виділяється тільки вода.

І ще перевага: потяг рухається практично безшумно.

Як писала Рубрика, Україна має потенціал для виробництва та експорту водню.

Нагадаємо, що у Швейцарії між залізничними рейками встановлюватимуть сонячні панелі. Тестову ділянку змонтують у західній частині країни вже влітку 2023-го. Технологію розробив стартап Sun-Ways, адже "велика кількість невикористаного простору пропадає марно".

Також Рубрика повідомляла, що Україна зацікавлена у досвід енергетичних компаній американського штату Юта щодо розвитку сонячної генерації та посиленні гнучкості енергосистеми.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: