fbpx
Сьогодні
15:45 14 Лют 2021

В Україні запустять пілотні проєкти із "зеленого" водню

Фото: Ілюстративне

В Україні мають намір до кінця поточного року запустити пілотні проєкти з виробництва "зеленого" водню.

Про це повідомив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко на пресконференції 10 лютого, пише EcoTown.

"Зелений" водень – це напрямок, де ми хочемо бути лідерами, – пояснив він. – Ми працюємо над тим, щоб перші пілотні проєкти з'явилися до кінця 2021 року".

За його словами, орієнтовно у квітні поточного року ДТЕК готується представити energy storage потужністю 1 МВт і ємністю 1,5 МВт-год, монтаж якої зараз ведеться на майданчику Запорізької ТЕС.

Вартість проєкту становить приблизно $1 млн, але через неврегульованість питання розвитку систем накопичення у компанії немає розуміння його окупності, зауважує Максим Тимченко. "Нам важливо не тільки технологічно, а й регуляторно відпрацювати це питання: що це – послуга чи електроенергія, на якому ринку це продавати? – пояснив він. – Сподіваємося, пройдемо все це з" Укренерго" і НКРЕКП".

Якщо пілотний проєкт виявиться успішним, то наступним проєктом ДТЕК компанії буде будівництво energy storage 50 МВт. "Пріоритетом для компанії є саме будівництво систем накопичення з прив'язкою до сонячної і вітрогенерації, а не високоманеврена генерація на газі", – підкреслив Максим Тимченко.

"ДТЕК" уклав контракт з американською компанією Honeywell на поставку літій-іонної системи накопичення енергії (сне) потужністю 1 МВт і ємністю 1,5 МВт-год.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: