fbpx
Сьогодні
20:05 06 Кві 2023

Екорішення: Євросоюз надасть кошти для облаштування двох "водневих долин" на Закарпатті й Одещині

English version here

Фото: Ілюстративне

У Закарпатській та Одеській областях облаштують дві "водневі долини" на кошти, які планує виділити Європейський Союз.

Про це повідомляє "Українська Воднева Рада".

У чому проблема?

Зазначимо, що внаслідок масованих російських обстрілів українська енергетична система зазнала руйнувань великих масштабів.

Україна потребує економічного відновлення країни. Одним з головних завдань відбудови є перехід до відновлюваної енергетики та зменшення викидів вуглекислого газу.

"Зелений" водень – це напрямок, де ми хочемо бути лідерами, – говорив генеральний директор ДТЕК Тимченко.

Проте війна завадила розвитку "зеленого водню".

Яке рішення?

В "Українській Водневій Раді" зазначають, що кошти від ЄС спрямують на дослідження виробництва зеленого водню в Закарпатській та Одеській областях. За попередніми підрахунками, мова йде про вироблення щонайменше 220 000 тонн водню на рік.

"Перші дві транскордонні Водневі долини в Україні отримають можливу фінансову підтримку для досліджень виробництва зеленого водню в Закарпатській та Одеській областях. Долини мають потенціал встановити потужність 2,5 ГВт електролізера та виробляти 220 000 тонн водню на рік", наголосили у повідомленні.

Як це працює?

Постачання водню планують здійснювати через газопровід відповідно до планів розвитку європейської водневої інфраструктури.

"Отримання фінансової підтримки від Європейського Союзу допоможе Україні прискорити перехід до відновлюваної енергетики та зменшити викиди вуглекислого газу, що своєю чергою сприятиме економічному відновленню країни.

Крім того, це також зміцнить енергетичну безпеку та стабільність Європи", – додали УВР.

Довідка

Про облаштування водневих долин активно заговорили ще наприкінці 2021 року. Автором та розробником проєкту є Східноєвропейська Асоціація розвитку водневої економіки.

Тоді проєкт отримав схвалення Німецької Асоціації водню та паливних елементів як такий, що відповідає стратегічним завданням країн ЄС у досягненні цілей Green Dеal – програми ЄС з перетворення Європи у перший кліматично нейтральний континент планети.

Реалізація цього проєкту дозволить Україні побудувати нові економічні відносини з країнами ЄС, та дасть реальний шанс стати на один щабель з розвиненими економіками світу, досягнувши енергетичної незалежності.

Передбачають, що будівництво і забезпечення функціонування "водневих долин" створять понад 300 тис. нових робочих місць. А з урахуванням розвитку суміжних галузей – ще понад 1 млн постійних робочих місць.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: