fbpx
Сьогодні
14:28 19 Чер 2023

Столтенберг заявив, що Україна стане членом НАТО, але запрошення у Вільнюсі не буде

English version here

Союзники по НАТО погоджуються з тим, що Україна стане членом Альянсу, але не розглядатимуть питання щодо її формального запрошення для входження під час Вільнюського саміту.

Про це сьогодні у Берліні під час спільної прес-конфе6ренції з Канцлером ФРН Олафом Шольцом заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє "Укрінформ".

Новина доповнюється.

Зазначимо, що під час саміту НАТО у Вільнюсі 11-12 липня ухвалять пакет допомоги, покликаний привести Україну до стандартів Альянсу протягом кількох років.

Що відомо про вступ України до НАТО

Водночас за даними POLITICO, підтримка спрощення умов для членства України в НАТО зростає серед членів Альянсу. Це збільшує ймовірність того, що ця пропозиція стане офіційною під час липневого саміту НАТО у Вільнюсі.

Нагадаємо, що 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Окрім того, 10 квітня Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО та Парламентської асамблеї НАТО щодо прискорення вступу України в Альянсі.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом закликав зробити у Вільнюсі крок до членства України в НАТО, усунувши План дій щодо членства.

До того ж, Столтенберг у приватній розмові припустив, що члени Альянсу згодні з тим, що Україна може приєднатися до НАТО після війни без виконання ПДЧ, який являє собою низку реформ, обов'язкових для здійснення країною-претендентом перед вступом до Альянсу.

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив, що не збирається спрощувати вимоги для України на шляху до НАТО.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: