fbpx
Сьогодні
14:51 28 Чер 2023

Рішення дня: Зеленський подав до Ради законопроєкт про надання англійській мові статусу міжнародної

English version here

Фото: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт №9432 "Про застосування англійської мови в Україні". У ньому йде мова про офіційне закріплення статусу англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в нашій країні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт Верховної Ради, Телеграм віцепрем'єр-міністра, міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова.

У чому проблема?

196 країн світу офіційно визнали англійську другою мовою. Це мова дипломатії, бізнесу, науки та інших важливих сфер. Сьогодні 1,5 млрд людей вже знають англійську і приблизно 1 млрд починають вчити. 

Євроінтеграційні прагнення України визначають, зокрема, і визнання європейських стандартів у сфері мовної політики.

Команда Мінцифри провела дослідження. Виявилося, що 49% дорослого населення не володіють англійською. 56% хочуть підвищити скіли, а 45% учителів володіють англійською на високому рівні С.

Яке рішення?

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт про надання англійській мові статусу міжнародної. Це стане драйвером для розвитку інновацій, бізнесу, освіти та нашої інтеграції до ЄС.

 

"Допомагатимемо українцям активно вивчати та максимально використовувати англійську в усіх сферах життя. Паралельно готуємо зміни до законодавства з упровадження англійської мови на 2023–2026 роки", наголосив Федоров.

Як це працює?

Як пояснюють на сайті, документом пропонується визначити категорії посад, кандидати на зайняття яких зобов'язані володіти англійською мовою.

Проєкт унормовує особливості застосування англійської мови в роботі:

  • органів державної та місцевої влади,
  • органів місцевого самоврядування,
  • підрозділів екстреної допомоги населенню,
  • під час перетину державного кордону,
  • у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров'я тощо.

"Трансформація статусу англійської мови в Україні – це необхідність і стратегічний крок до повноцінного членства нашої держави в ЄС, адже знання англійської мови – ключова компетенція в умовах глобалізаційних змін", зазначають у пояснювальній записці законопроєкту.

Вимоги щодо обов'язкового володіння англійською мовою встановлюються до осіб, які претендують на зайняття посад:

  • державної служби категорії "А";
  • державної служби категорій "Б" і "В", перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
  • голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників;
  • військовослужбовців офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
  • поліцейських середнього та вищого складу Національної поліції України, посад начальницького складу інших правоохоронних органів, посад начальницького складу служби цивільного захисту, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
  • прокурорів;
  • у податкових та митних органах, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
  • керівників суб'єктів господарювання державного сектору економіки, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України.

Нагадаємо, 17 червня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що уряд працює над проєктом закону, який закріпить англійську як мову міжнародного спілкування, оскільки в Україні зростає потреба у спеціалістах зі знанням англійської.

Глава уряду додав, що Кабмін наразі напрацьовує рішення, які зроблять вивчення англійської доступнішою для всіх охочих.

У серпні минулого року Міністерство культури та інформаційної політики розробило законопроєкт про встановлення особливого статусу англійської мови в Україні як мови міжнародного спілкування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: