fbpx
Сьогодні
09:05 25 Чер 2023

Рішення для перемоги: бренд одягу "Авіація Галичини" збирає гроші на закупівлю штурмового літака для ЗСУ

English version here

Фото: facebook.com/yurko.nazaruk

Український бренд одягу "Авіація Галичини"спільно з українськими військовими запустив збір на легкий штурмовий літак L-39ZA/ART, який коштує 32 млн гривень.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук "Авіація Галичини".

У чому проблема?

Нагадаємо, що надання Україні винищувачів F-16 обговорювалось неодноразово у межах засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн").

Ще навесні 2022 року українські пілоти вийшли з ініціативою "Купи мені бойовий літак", бо українська армія, як і зараз, має гостру потребу в штурмовиках.

Яке рішення?

Засновник бренду Юрко Назарук розповів, що спільно з військовими пілотами вони майже рік обирали літак, який можна придбати. Нині вони готові оголосити, що визначилися із моделлю літака, узгодили всі процедури і оформили документацію.

Засновник бренду Юрко Назарук пояснив, що цей літак не є бойовим, однак свого часу компанія aerovodochody виробила модифікацію, яка перетворила літак на легкий штурмовик. Деякі країни його використовували із власне бойовими цілями.

"Якщо ми так хочемо літати на F-16 – незрозуміло, як ми можемо відмовитись від найкращого літаючого тренажера", — додав Назарук.

Як це працює?

Планується придбати літак L-39ZA/ART — це легкий штурмовик, оснащений підвісами для озброєння західного типу та 23-міліметровою гарматою.

Обрали саме цей штурмовик, бо:

  • на ньому вміють літати усі наші пілоти штурмової авіації, адже його небойова версія вже використовується для навчання в українських повітряних силах;
  • на цьому літаку стоять українські двигуни, отже ми вже маємо спеціалістів та технічні можливості для його ремонту та обслуговування;
  • на цей літак можна встановлювати озброєння західного типу, яке нам можуть надати наші партнери;
  • літак може використовуватись як частина протиповітряної оборони і є ефективним для збиття ворожих БПЛА (з порівняно дешевшою годиною експлуатації);
  • система навігації та управління вогнем є модернізованими та ближчими до літаків, які є на озброєнні країн НАТО, а отже L-39ZA/ART може використовуватись як навчальний для переходу на літаки класу F-16.

"Ми розуміємо, що цей літак одномоментно не змінить хід війни, але він стане першим кроком до переходу на західний тип авіаційної техніки", підкреслили в Авіації Галичини.

Відомо, що бренд додатково звернувся до командування Повітряних Сил, щоб остаточно підтвердити купівлю цього літака. Наразі Авіація Галичини чекає на відповідь від військових.

Зазначають, що цей літак пройшов спеціальний апгрейд — його підготували як навчальний для F-16.

"І власне тому він нам важливий — як перший західний тип літака", наголосили у повідомленні.

Доєднатися до збору коштів на літак можна тут: https://buymeafighterjet.com/

Що відомо про навчання українських пілотів на західних винищувачах.

Зазначимо, що першою навчати пілотів України на сучасних винищувачах погодилася Британія. Вона планувала розпочати тренування вже влітку.

Окрім того, прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для України.

Після Британії підтримала таку ініціативу і Франція. Президент Еммануель Макрон цього тижня заявляв, що тренування пілотів можуть розпочатися "вже зараз".

Окрім того, 19 травня, президент США Джо Байден заявив, що його країна підтримує навчання пілотів України на F-16.

Ця подія ознаменувала початок коаліції винищувачів для України, відреагував пізніше керівник ОП Андрій Єрмак.

Нагадаємо, що передача Україні західних бойових літаків F-16 може відбутися на початку наступного року, однак конкретні терміни ще не визначені.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: