fbpx
Сьогодні
11:57 18 Чер 2023

Освітній омбудсмен: у старшій школі повинно бути щонайбільше шість предметів, і вони мають бути на ЗНО

У старшій школі (10–12 класи) повинно бути щонайбільше шість предметів, і всі вони повинні бути включені до незалежного оцінювання.

Так вважає освітній омбудсмен Сергій Горбачов, розповівши про це у коментарі hromadske.

Як зазначив він, в освіті є великі проблеми, і вони не тільки через війну, яка їх загострила

"В освіті є й традиційні проблеми, наприклад зміст освіти. Навіщо нам 20 предметів в 11-му класі?", підкреслив він.

Горбачов наголосив, що освітній омбудсмен не ухвалює рішення про кількість предметів. Його завдання — відстежувати ситуацію в освіті та пропонувати варіанти рішень.

"Ще бувши директором школи, я не раз наполягав на тому, що нам потрібно різко зменшити кількість дроблення предметних галузей і запроваджувати більш інтегровані курси, які потребують, до речі, більшої кваліфікації учителів", — пояснив він.

Мова йде не про те, що можна буде економити на освіті, а про більш раціональне й ефективне витрачання грошей платників податків, щоб система освіти була ефективною.

"Випускники 11-го класу, до речі, дуже позитивно сприйняли "ковідний" карантин, бо не треба було ходити щодня до школи. Вони могли займатися більш предметно підготовкою до ЗНО, а ЗНО — це тест високих ставок, від результатів якого дуже багато що залежить", наголошує Горбачов.

Освітній омбудсмен додає, що саме тому важливо, щоб у старшій школі було щонайбільше шість предметів:

  • три обов'язкових,
  • три за вибором.

Проте кожен із них треба було б виносити на ЗНО. Це, мовляв, суттєво б підвищило мотивацію учнів до навчання.

"Бо тепер вони просто перестають учитися за деякими предметами, бо воно їм не потрібно, і я їх чудово розумію", — резюмував Горбачов.

Нагадаємо, що Міністерство освіти і науки та зоозахисна організація UAnimals підписали меморандум про співпрацю. Українським школярам будуть прищеплювати любов до тварин змалку.

Як писала Рубрика, з нового навчального року в студентів українських університетів з'явиться можливість вивчати нову антикорупційну дисципліну.

Довідка

У 2023 році в Міністерстві освіти й науки України вирішили відмовитися від зовнішнього незалежного оцінювання. Замість нього буде Національний мультипредметний тест.

Це тестування містило завдання з трьох предметів, два з яких — обовʼязкові (українська мова та математика), а один на вибір — історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія.

На складання тесту даватимуть 180 хвилин. НМТ пройде у дві сесії — основну та додаткову, так само як ЗНО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: