fbpx
Сьогодні
20:14 08 Чер 2023

Польський генерал: військові на Заході не сумніваються, що Каховська гребля була підірвана росією

Фото: Укрінформ

Військові західних країн не мають жодного сумніву в тому, що за знищенням Каховської греблі стоять саме росіяни.

У цьому впевнений відомий польський експерт, екскомандувач сухопутних військ Польщі, колишній заступник міністра національної оборони країни Вальдемар Скшипчак, цитує власний кореспондент Укрінформу.

"Російська пропаганда і гроші російських олігархів, які все ще спонсорують ЗМІ на Заході, сіють ці сумніви (щодо відповідальності Росії чи України за підрив Каховської ГЕС – ред.). Але ніхто з військових не має сумніву, що це зробили росіяни", підкреслив Скшипчак.

Як вважає колишній представник польського оборонного відомства, у росіян для цього давно було все готове. Зокрема, вони ще торік розмістили там вибухівку. Ще тоді, коли українська армія вела активну операцію на Херсонському напрямку.

"Вони чекали на відповідний момент, оскільки бояться українського контрнаступу. Російська армія перелякалася українських дій на Бахмутському і Харківському напрямках і на Запоріжжі, де українська армія атакує, хоча це ще не контрнаступ, а оперативне введення противника в оману", підкреслив експерт.

Скшипак наголосив, що політичним наслідком для росії від підриву греблі Каховської ГЕС має бути "тотальна ізоляція росії на міжнародній арені за спричинення гуманітарної катастрофи".

Екскомандувач сухопутних військ впевнений, що має бути відповідна резолюція на рівні ООН, яка покладе на росію відповідальність за це.

"Це нелюдський вчинок. Але треба усвідомлювати, що вони завжди так діяли, навіть стосовно своїх громадян", – констатував експерт.

Натомість у військовому плані, як зазначив польський генерал, через підрив греблі складно буде переправлятися через Дніпро упродовж двох-трьох тижнів. Оскільки має зменшитися потік води, мають висохнути береги.

"Росіяни перелякалися, оскільки думали, що українська армія перейшла у контрнаступ на кількох напрямках. Відтак, підриваючи греблю, захищали свої позиції із заходу, аби через Дніпро не пішли українські сили.

Це був їхній військовий крок. Оскільки частину сил з півдня росіяни до цього перекинули на Запоріжжя, побоюючись, що саме там буде напрям головного удару української армії", наголосив Скшипак.

На переконання експерта, російська сторона від підриву греблі не отримала перевагу. Вона лише убезпечила ліве крило своїх військ, які перебувають в районі Запоріжжя.

Він звернув увагу на побоювання росіян, що частина українських сил форсуватиме Дніпро і вдарить на угруповання, що дислокується в Запорізькій області, а також у напрямку Криму.

"Але, на мою думку, росіяни прорахувалися. Оскільки цей напрямок не розглядався українським командуванням як головний. Головний напрямок – в іншому місці, де є більше можливостей маневрувати і не треба форсувати Дніпро",- підкреслив Скшипчак.

Він додав, що форсування Дніпра може бути надзвичайно складною справою.

"Той, хто форсував великі ріки, знає, наскільки це важко. Я форсував Одру, Варту, Віслу (ріки в Польщі – ред.) – це дуже складний організаційний процес. Крім того, із знімків видно, як багато мін росіяни встановили на протилежному боці Дніпра", резюмував польський генерал.

Що відомо про підготовку до контрнаступу України

Як писала Рубрика, напередодні, 7 червня, секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що українські бійці ще не розпочали контрнаступ.

Своєю чергою, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна має необхідні можливості та зброю для деокупації території.

Окрім того, 7 червня, Маляр повідомила, що наші військові на Бахмутському напрямку перейшли з оборони в наступ. Вони просунулися до 1100 метрів на різних ділянках.

Раніше командувач сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський показав, як танки ЗСУ рознесли посадку з окупантами на Бахмутському напрямку. Відповідне відео з роботою 3 ОШБр з'явилося в Telegram-каналі командувача.

Також президент Володимир Зеленський, дякуючи 3-ій ошб та 57-ій омб, натякнув, що українські захисники просунулись уперед на Бахмутському напрямку.

А вже сьогодні Третя штурмова бригада заявила про просування на понад 2 кв. км. на Бахмутському напрямку.

Нагадаємо, що росія продовжує зазнавати втрат у загарбницькій війні проти України. Країна-агресорка від початку повномасштабної війни втратила вже понад 212 тисяч своїх солдатів. Лише за минулу добу військові ЗСУ знищили 730 окупантів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: