fbpx
Сьогодні
Фото 09:14 07 Чер 2023

У Херсоні рівень води за ніч піднявся на 5 метрів, містяни евакуйовуються під обстрілами

Фото: Роман Мрочко / Начальник Херсонської МВА

Від високої води у Херсоні мешканці продовжують рятуватися та вивозити свій крам, а жителі прибережних громад полишають свої вже затоплені будинки. Під час евакуації російські агресори продовжують накривати групи людей щільним вогнем артилерії.

Про це пише Рубрика, посилаючись на голову Херсонської ОВА Олександра Прокудіна у відеозверненні, яке він поширив у Telegram, ТСН.

Як зазначають, херсонців попереджають, що кожні пів години до рівня води додається по 5-6 см.

Очільник області повідомив, що рівень води збільшиться ще на метр протягом наступних 20 годин. Уже цієї ночі почало підтоплювати Білозерську громаду, до якої вчора вода ще не дісталась.

Херсон через підрив Каховської ГЕС

Фото: Євген Малолєтка

"Станом на ранок 7 червня затопило 1 852 будинки на правобережній Херсонщині. Евакуювали 1 457 людей, більшість з херсонського мікрорайону Корабел",  повідомив голова ОВА.

Під звуки ворожої канонади й вибухів у воді місто Херсон потерпає від техногенної катастрофи, спричиненої руйнуванням греблі Каховської ГЕС.

Велика вода в місті затопила в одному із районів кілька вулиць – це приватні будинки і також дісталася до багатоповерхівок. Вона все прибуває, люди не можуть дістатись своїх домівок і залишаються чекати на евакуацію на верхніх вулицях.

Херсон через підрив Каховської ГЕС

Фото: Євген Малолєтка

 

"Протягом ночі надзвичайних подій не зафіксовано. Інтенсивність підтоплення зменшується. Однак через значні руйнування дамби вода ще прибуватиме.

За нашими прогнозами рівень води збільшиться ще в районі метра протягом наступних 20 годин. Цієї ночі почало підтоплювати Білозерську громаду, до якої вода вчора ще не дісталась", наголосив Прокудін.

Чимало людей вже не мають і підступів до власного будинку у приватному секторі міста. Велика вода дістається і багатоповерхівок.

Вода в Дніпрі ще до обіду піднялася мінімум на два метри. Заблокованих у власних домівках та маломобільних, рятувальники та поліцейські виносять на ношах і в ковдрах.

Херсон через підрив Каховської ГЕС

Фото: Євген Малолєтка

Селища поблизу річки потоки води буквально змивають з лиця землі.

Два десятки населених пунктів правобережжя Херсону і стільки ж на лівому березі Дніпра під загрозою затоплення. У Херсонській військовій адміністрації найкритичнішими для регіону називають саме цю добу.

Херсон через підрив Каховської ГЕС

Фото: Євген Малолєтка

З 17 тисяч херсонців обласний центр і прилеглі громади вже полишили понад тисячу людей.

За ніч вода в місті піднялася подекуди на 5-6 метрів і вулиці, які були на вчора ще сухими, вже повністю у воді. Мешканці, які вирішили залишитися на верхніх поверхах багатоповерхівок, тепер заблоковані у будинках. Їм на допомогу приходять рятувальники на гумових човнах.

Станом на ранок 7 червня затопило 1 852 будинки на правобережній Херсонщині. Евакуювали 1 457 людей, більшість з херсонського мікрорайону Корабел.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС російськими військами

Як писала рубрика, у ніч на 6 червня, російські загарбники здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, що розташована за декілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка Херсонської області.

Унаслідок руйнування дамби, вода в Каховському водосховищі почала стрімко падати, загрожуючи підтопленням.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів. Унаслідок підриву Каховської ГЕС російськими окупантами вісім населених пунктів та один мікрорайон Херсона затоплені повністю або частково.

Пізніше стало відомо, що вже підтоплено 24 населених пункти, до того ж вода буде прибувати ще протягом доби.

Як ми повідомляли, російські окупаційні війська здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, відновленню ГЕС не підлягає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: