fbpx
Сьогодні
15:42 30 Тра 2023

Петиція до президента, про заборону імпорту книг із рф та рб вже набрала необхідні голоси

Фото: kmr.gov.ua

Петиція до президента Володимира Зеленського із закликом підписати закон про заборону ввезення та розповсюдження видавничої продукції рф та рб менш як за два тижні набрала необхідні 25 тисяч підписів.

Петиція розміщена на сайті Офісу Президента, інформує Рубрика.

Автором петиції, яка зʼявилася 16 травня, виступив Тарас Шамайда. Він нагадав, що 19 червня 2022 року Верховна Рада ухвалила закон 2309-ІХ "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, республіки білорусь, тимчасово окупованої території України".

Закон, мовляв, був розроблений спільно представниками громадянського суспільства, видавничої спільноти та влади. Він забороняє імпорт і розповсюдження видавничої продукції з росії та Білорусі.

Також закон передбачає видання книг в Україні мовою оригіналу або в перекладі українською мовою, мовами ЄС чи корінних народів України. А ще документ перекриває можливості ввезення видань антиукраїнського змісту.

"Закон не потребує ні копійки бюджетних витрат і має визначальне значення для майбутнього всієї книжкової галузі. 20 червня 2022 року він переданий вам на підпис, однак попри одностайне рішення парламенту, рекомендацію Кабміну і вимоги Конституції досі не підписаний", — наголосив автор петиції.

І уточнив, що видавнича продукція росії й далі вільно продається в Україні, підриваючи інформаційну безпеку України й економічні підвалини українського книговидання.

Зазначимо, що частина третя статті 94 Конституції України визначає: якщо президент протягом 15 днів не підписав закон чи не повернув його до парламенту із зауваженнями, закон вважається схваленим главою держави та має бути підписаний та офіційно оприлюднений

Довідка

Станом на 13:50 30 травня її підписали 25 428 громадян. Наразі вона очікує на розгляд глави держави.

Як розповіли нам в ініціативі "Українська книжкова революція", петицію публічно підтримали:

  • українські інтелектуали,
  • письменники,
  • громадські й культурні діячі культури.

Серед них — Оксана Забужко, Вахтанг Кіпіані, Іван Малкович, Андрій Курков, Мар'яна Савка, Володимир В'ятрович, Тамара Горіха Зерня, Ірма Вітовська, Ігор Козловський, Антон Мартинов, Валерій Пекар, Ганна Гопко.

Заклики підписати петицію поширили найбільші українські видавництва: "Фоліо", "Ранок", "Віват", "А-ба-ба-га-ла-ма-га", мережі книгарень "Є", "КнигоЛенд", громадські організації.

Нагадаємо, в Україні створили книжку, яка важить 50 кілограмів, де зібрані воєнні злочини росії в Україні, зокрема там мова йде і про депортацію українських дітей. Її вже представили для різних європейських інституцій.

А міжнародний проєкт "Книжки без кордонів" реалізують вже в 37 країнах, де на 170 поличках є близько 44 тис. книжок.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: