fbpx
Сьогодні
Фото 18:45 04 Тра 2023

50-кілограмову книгу про злочини росії, яку створили в Україні, вже презентували в НАТО та Європарламенті: навіщо це рішення

English version here

Фото: Агенція Bickerstaff.942

В Україні створили книжку, яка важить 50 кілограмів, де зібрані воєнні злочини росії в Україні, зокрема там мова йде і про депортацію українських дітей. Її вже представили для різних європейських інституцій.

Про це мова йде у пресрелізі проєкту.

У чому проблема?

Під час повномасштабного вторгення російські окупанти жорстоко поводяться з мирним населенням на окупованих територіях, а також з військовополоненими.

Окрім того, рф примусово вивозить сотні українців, у тому числі й дітей. Росія примушує проходити фільтраційні заходи та фактично депортує під виглядом так званого порятунку.

Все це є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, і Україна порушує це питання на всіх рівнях.

"Наразі зафіксовано понад 80 000 воєнних злочинів, вчинених рф в Україні. Понад 10 000 мирних жителів загинули, понад 13 000 – отримали поранення, понад 98 000 об'єктів цивільної інфраструктури були пошкоджені або зруйновані", – повідомляв Генеральний прокурор Андрій Костін.

Яке рішення?

Поштовхом для створення проєкту став ордер МКС на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої з прав дітей росії марії львової-бєлової.

"Ордер — це відносно невеликий документ, що не передає всієї ваги злочинів рф проти людяності, навмисних спроб стерти етнічну і національну ідентичність вивезених українських дітей.

І зважаючи, що нікого так і не було затримано, наразі це — злочин без покарання. Тож УАЛ вирішили показати світу як виглядає "сучасна російська класика"", наголосили у пресрелізі.

Як це працює?

Зазначають, що над проєктом працювали креативна агенція Bickerstaff.734 та студенти "Української академії лідерства" (УАЛ).

Книга злочинів росії

Фото: Агенція Bickerstaff.942

За сприяння МЗС України студенти представили книжку під назвою "Злочин без покарання" (Crime Without Punishment) у різних європейських інституціях.

Книга злочинів росії

Фото: Агенція Bickerstaff.942

На цей час книжку вже презентували в НАТО, Європарламенті, Раді Європі та різних організаціях у Польщі, Німеччині, Франції, Бельгії та Австрії.

Книга злочинів росії

Фото: Агенція Bickerstaff.942

Що відомо про депортацію дітей

Україна наразі встановила факт депортації з окупованих територій понад 16 тисяч дітей. У лютому Обсерваторія конфліктів та Єльська лабораторія гуманітарних досліджень зібрали інформацію про щонайменше 6 тисячах дітей із України віком від 4 місяців до 17 років, яких утримували або утримують у російських таборах та інших закладах після 24 лютого 2022 року.

У разі депортації вас або вашої родини можна звернутися до Офісу омбудсмена:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: [email protected];
  • на гарячу лінію: 0 800 501 720;
  • за телефоном: 044 299 74 08.

Також у разі депортації дитини можна заповнити онлайн-форму заяви "Повідомити про зникнення / депортацію / примусове переміщення дитини" на сайті "Діти війни".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: