fbpx
Сьогодні
22:36 11 Тра 2023

Гендерна рівність має бути не лише в обов’язках і відповідальності, а й у можливостях, - перша леді

Фото: Офіс Президента

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у презентації та обговоренні Національної стратегії щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року.

Про це інформує преслужба Офісу Президента, пише Рубрика.

Як зазначили, презентація відбулася за участю першої віце-прем'єр-міністерки – міністерки економіки України Юлії Свириденко та представників профільних міністерств.

"Ще у 2020 році Україна приєдналася до "Партнерства Біарриц". Воно передбачає багато різних викликів щодо створення рівності в країні, і один із них – це якраз зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків. Уряд України взяв на себе це зобов'язання.

На той момент розрив в оплаті праці між чоловіками й жінками становив у середньому 20,4%. І впродовж наступного року його вдалося трохи скоротити – до 18,6%. На жаль, повномасштабне російське вторгнення поставило всі наші починання, розвиток цілої країни на паузу. Так сталось і з гендерною рівністю", зазначила Зеленська.

Зеленська, гендерна рівність

Фото: Офіс Президента

Перша леді наголосила, що українські жінки під час російського вторгнення працюють і представлені в усіх сферах економіки. Проте розрив в оплаті праці між ними й чоловіками залишається.

"Наша мета – змінити ситуацію. Ми сфокусовані на тому, щоб тенденція до скорочення гендерного розриву в оплаті праці стала стійкою та незворотною. Для цього маємо подолати стереотипи роботодавців, жінок і суспільства загалом щодо професій.

Осучаснити трудове законодавство, щоб забезпечити рівну оплату праці. Допомогти жінкам посилити впевненість у тому, що вони можуть обіймати керівні посади, отримувати високу платню за роботу, бути економічно незалежними", – додала Юлія Свириденко.

Зеленська, гендерна рівність

Фото: Офіс Президента

План реалізації Національної стратегії подолання гендерного розриву в оплаті праці в Україні на період до 2030 року, зокрема, передбачає:

1. Подолання стереотипів і дискримінації за ознакою статі.

  • Заплановано провести масштабну інформаційну кампанію для жінок "Звісно, зможеш", щоб переконати їх, що вони здатні отримувати більшу винагороду за свою працю.
  • Також заплановано реалізувати просвітницьку кампанію для кращої обізнаності жінок щодо їхніх прав і можливостей, якими вони можуть скористатися, щоб підвищити професійний рівень, здобути за короткий строк нову, більш затребувану на ринку праці спеціальність, зокрема з категорії STEM, і, відповідно, більш оплачувану роботу, започаткувати чи розвивати власний бізнес.
  • Також запропоновано запровадити гендерні аудити та обмін найкращими практиками забезпечення гендерної рівності на робочому місці.

2. Удосконалення законодавства про рівну оплату праці.

  • Передбачено осучаснити трудове законодавство: у новій редакції Закону "Про працю" впроваджується принцип однакової оплати за працю рівної цінності, незалежно від статі, що дасть змогу посилити ефективність судового захисту.
  • Буде запроваджено перевірки Держпраці на підставі скарг про дискримінацію в оплаті праці за гендерною ознакою. Також буде розроблено національну методологію гендерно нейтральної оцінки робіт і навчання для інспекторів праці й роботодавців.

3. Створення умов для зручного поєднання сімейних і професійних обов'язків.

  • Запропоновано сприяти створенню й роботі державних і приватних дитячих садочків, підтримувати на державному рівні організації, які займаються дітьми старшого віку ("Пласт", Українська академія лідерства тощо).
  • Передбачено вдосконалити трудове законодавство щодо рівного ставлення до працівників і працівниць із сімейними обов'язками.
  • Заплановано запровадити навчальні програми для роботодавців щодо надання працівникам сприяння у поєднанні професійних і родинних обов'язків.

"Робімо все можливе, щоб наші героїчні жінки на всіх фронтах відчули рівність не лише в обов'язках і відповідальності, а ще й у можливостях і справедливості. Це обов'язок держави – не лише юридичний, а й моральний, – щоб бути найкращою країною для кожної нашої людини", – закликала дружина Президента.

Довідка

Україна взяла на себе зобов'язання скорочувати гендерний розрив в оплаті праці під час приєднання до міжнародного "Партнерства Біарриц" у 2020 році з ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Метою цього партнерства є досягнення рівних прав і можливостей у суспільстві та відсутності обмежень за будь-якими ознаками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: