fbpx
Сьогодні
10:05 06 Тра 2023

Рішення для відбудови: понад 30 біометанових заводів планують побудувати в Україні

English version here

Фото: GETTY IMAGES

З пропозицією побудувати понад 30 біометанових заводів до українського Оператора ГТС звернулися 10 компаній.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук компанії.

У чому проблема? 

Війна завдала великої шкоди українській газотранспортній системі, а також зруйнувала енергооб'єкти у багатьох регіонах країни. На відновлення потрібен час, нове обладнання, яке коштує дуже дорого. 

До того ж Україна не експортує газ з росії до ЄС і ці газорозподільчі системи тепер можуть виконувати інші функції.

Окрім того, Україна прагне вступити до ЄС, то вже зараз потрібно думати про механізми покращення нашого довкілля, збереження природних ресурсів та зменшення викидів у повітря. А це відмова від використання викопного палива та пошук альтернативних джерел енергії.

Адже наша країна має величезний енергетичний потенціал з точки зору біоресурсів. А завдяки створеній нашими науковцями технології можна  вирішити одразу три проблеми: зменшити викиди CO2, утилізувати біовідходи та значно знизити ціну на енергію.

Яке рішення?

У Мінагрополітики вважають, що розвиток біометанової галузі дозволить відмовитися від імпорту газу, що сприятиме енергетичній безпеці країни, а також забезпечить енергетичну децентралізацію.

А ще вирішить одразу три проблеми:

  • зменшення викидів CO2,
  • утилізація біовідходів,
  • значне зниження ціни на енергію.

Зазначають, що Оператор ГТС України вже кілька років поспіль веде системну роботу з урядом, Верховною Радою, бізнесом та потенційними інвесторами щодо біометанових проєктів.

"Компанія враховує цей сектор у планах розвитку ГТС, і вже зараз готова надавати послуги із транспортування біометану", наголошують у повідомленні.

Як це працює?

Наразі до ОГТСУ звернулися понад 10 компаній.

Вони розглядають будівництво 31-го біометанового заводу продуктивністю 225 млн куб. м на рік.

У відомстві додали, що вдале позиціювання українського біометану на ринках ЄС потребує деталізованого та зваженого підходу. Його метою є напрацювання механізмів транскордонної торгівлі біометаном. Зокрема зняття бар'єрів для реалізації у країнах ЄС біометану, що транспортується газотранспортною системою.

"Крім того, для розвитку галузі потрібно створювати додаткові фінансові інструменти транскордонного кредитування, які можуть бути застосовані, зокрема, для повного або часткового покриття витрат виробника на приєднання до мереж", – додав генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа.

Довідка

Біометан – це екологічний газ з відходів харчової промисловості й тваринництва, осаду стічних вод та органічної фракції побутових відходів. Оскільки Україна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських земель, то потенціал його виробництва великий.

Потенціал України з виробництва біометану, за оцінкою Біоенергетичної асоціації — ⁣ близько 10 млрд кубометрів на рік. Це третина довоєнного споживання газу в Україні. Найбільш перспективні Вінницька, Київська, Черкаська, Полтавська, Дніпропетровська та Донецька області.

Нагадаємо, Енергоатом та канадська компанія CAMECO (що є одним із найбільших у світі виробників природного урану) уклали дві угоди щодо забезпечення стабільного постачання ядерного палива.

Також ми повідомляли, що канадська енергетична компанія Cameco передала допомогу для українських атомників.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: