fbpx
Сьогодні
10:15 13 Кві 2023

Перший біометановий завод почав постачати газ споживачам в Україні: як працює це рішення

English version here

Фото: РГК

В Україні перший біометановий завод під'єднали до газотранспортної мережі.

Про це повідомили в Мінагрополітики, цитує Рубрика.

У чому проблема?

Війна завдала великої шкоди українській газотранспортній системі.

Яке рішення?

Біометан – найдешевший з можливих відновлюваних газів. У Мінагрополітики кажуть, що розвиток галузі дозволить відмовитися від імпорту газу, що сприятиме енергетичній безпеці країни, а також забезпечить енергетичну децентралізацію.

В Україні уже перший біометановий завод під'єднали до газотранспортної мережі.

Газотранспортна мережа

Фото:РГК

Як це працює?

Підприємство забезпечуватиме газом близько 1500 споживачів на рік. Ідеться про населення та промисловість у Чернігівській області, повідомили в "Регіональній газовій компанії".

Біометан – це очищений біогаз, який отримують у результаті природного розкладання різних органічних речовин, як-от відходів харчової промисловості й тваринництва, осаду стічних вод та органічних побутових відходів. Його можна закачати в українську газотранспортну систему та використовувати як природний газ, пояснюють у міністерстві.

Так, для виробництва біогазу на Чернігівщині використовуватимуть, зокрема, жом цукрового буряку після виробництва цукру, бурякову патоку, рослинні залишки, відходи харчових виробництв.

Довідка

В Україні планують створити мережу малих газотурбінних електростанцій, які працюють на природному газі. Перша така станція почала роботу у січні 2023 року в Ірпені. Це має зменшити навантаження на енергомережу країни й зробити її менш вразливою до російських обстрілів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: