fbpx
Сьогодні
10:15 30 Кві 2023

Ісландія готова допомагати Україні розвивати геотермальну енергетику, -  Гілфадоттір

ГеоТЕС Несьявеллір, Ісландія. Фото: uk.wikipedia.org

Ісландія може допомогти Україні з розвитком геотермальної енергетики як одного з напрямків відбудови країни та досягнення енергетичної незалежності.

Про це заявила міністерка закордонних справ Ісландії Тордіс Гілфадоттір на Форумі з відновлення Одещини, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Усім зрозуміло, що коли війна завершиться, потреби України з відбудови будуть велетенськими. Я запевняю вас, що Ісландія буде надійним партнером і буде готова допомогти будь-яким способом.

Одним із ключових напрямків у цьому є відновлювальна енергетика, а саме: використання геотермальної енергії. Україна має потенціал для геотермальної енергетики, який може бути шляхом до досягнення енергетичної незалежності", підкреслила очільниця ірландського відомства.

До того ж Гілфадоттір зауважила, що відновлення і відбудова України відіграватимуть ключову роль у спільній боротьбі за свободу, демократію та права людини.

Як повідомлялося, 26 квітня Президент Володимир Зеленський заявив, що наполягає на необхідності вже цього року максимально підготувати масштабний проєкт з відбудови України.

Довідка

Геотермальна енергетика — промислове отримання енергії, зокрема електроенергії, з гарячих джерел, термальних підземних вод.

Сьогодні близько 90 країн світу мають значний потенціал для виробництва тепла й електрики, 24 з них використовують геотермальні технології на практиці.

Геотермальна енергія в Україні має значні потенційні ресурси. Районами її можливого використання є Крим, Закарпаття, Прикарпаття, Донецька, Запорізька, Полтавська, Харківська, Херсонська та Чернігівська області.

Техніко-економічний аналіз показав, що на базі нафтових та газових свердловин ДДЗ можна побудувати геотермальні електростанції з глибиною буріння або розкриття свердловин до 3 – 4,5 км.

На таких глибинах 90% теплового потенціалу геотермальних вод у продуктивних нафтогазоносних горизонтах карбонових родовищ не перевищує 108 ° С. У цьому випадку заміна органічного палива та електроенергії теплом геотермальних вод та гірських порід набагато вигідніше для забезпечення теплом та опаленням (у 3 – 5 разів).

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: