fbpx
Сьогодні
10:26 25 Кві 2023

87 українців вдалося евакуювати з охопленого воєнним конфліктом Судану

Фото: ГУР

Головне управління розвідки в координації з Офісом президента та Міністерством закордонних справ евакуювало з охопленого боями суданської столиці Хартуму – 87 громадян України.

Про це пише Рубрика, посилаючись на ГУР.

"За умов безперервних боїв, недотримання режиму "тиші", відсутності їжі, води та техніки із зони збройного конфлікту евакуйовано 87 громадян України, здебільшого авіаційних фахівців – пілотів, техніків та членів їхніх родин. Також евакуйовано громадян Грузії та Перу.

В цілому врятовано 138 громадян. Серед них 35 жінок та 12 дітей", повідомили у розвідувальному відомстві.

Судан, евакуація українців

Фото: ГУР

Розвідники додали, що на даний час всі евакуйовані перебувають на території Єгипту.

Судан, евакуація українців

Фото: ГУР

Вони, зі слів ГУР, отримали всю необхідну медичну допомогу, харчування та воду.

Повідомляють, що громадяни України забезпечені візовою та документарною підтримкою і очікують повернення на батьківщину.

Події в Судані

У столиці Судану Хартумі після кількох днів напруги між збройними силами та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану (RSF) сталися сутички, ЗМІ заявляють про спробу держперевороту.

Напруженість виникла через розбіжності щодо того, як RSF мають бути інтегровані в армію. RSF виникли зі збройних формувань Джанджавід, відомих завдяки конфлікту в Дарфурі, який почався у 2003 році.

У 2019 році RSF та армія Судану спільно брали участь у військовому перевороті в країні. У результаті від влади було усунуто Омара Хасана аль-Башира, що керував Суданом 30 років. Натомість у Судані створили перехідний уряд.

А втім, між військовими та цивільними групами Судану залишилася напружена ситуація. А у 2021 році відбувся ще один державний переворот. За його підсумками країною почала керувати перехідна суверенна рада, куди входить лідер RSF Мохамед Хамдан Дагало.

У грудні 2022 року армія Судану та RSF підписали підтриману ООН Рамкову угоду, пообіцявши згодом передати владу цивільному уряду. Але питання інтеграції RSF в армію спричинило напругу між сторонами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: