fbpx
Сьогодні
Фото 09:18 18 Кві 2023

Компанія Maxar оприлюднила світлину супутника, на якій видно згорілий український літак у Судані

Фото: Maxar

Літак українського лоукостера SkyUp Boeing 737, що перебував в аеропорту Хартума у Судані у результаті воєнних сутичок загорівся. Супутник компанії Maxar показав, як виглядає він зараз.

Про це пише The New York Times.

У виданні розповіли, що ідентифікували на світлинах 20 літаків. Вони були знищені або серйозно пошкоджені станом на 13:52 понеділка (за місцевим часом).

Серед них також знаходиться борт української авіакомпанії SkyUp.

Як писала Рубрика, під час спроби державного перевороту в Судані при захопленні аеропорту загорівся літак українського лоукостера SkyUp Boeing 737.

 

Події в Судані

У столиці Судану Хартумі після кількох днів напруги між збройними силами та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану (RSF) сталися сутички, ЗМІ заявляють про спробу держперевороту.

Напруженість виникла через розбіжності щодо того, як RSF мають бути інтегровані в армію. RSF виникли зі збройних формувань Джанджавід, відомих завдяки конфлікту в Дарфурі, який почався у 2003 році.

У 2019 році RSF та армія Судану спільно брали участь у військовому перевороті в країні. У результаті від влади було усунуто Омара Хасана аль-Башира, що керував Суданом 30 років. Натомість у Судані створили перехідний уряд.

А втім, між військовими та цивільними групами Судану залишилася напружена ситуація. А у 2021 році відбувся ще один державний переворот. За його підсумками країною почала керувати перехідна суверенна рада, куди входить лідер RSF Мохамед Хамдан Дагало.

У грудні 2022 року армія Судану та RSF підписали підтриману ООН Рамкову угоду, пообіцявши згодом передати владу цивільному уряду. Але питання інтеграції RSF в армію спричинило напругу між сторонами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: