fbpx
Сьогодні
15:49 23 Кві 2023

Про переваги 12-річної системи шкільної освіти пояснили у Міносвіти: інтегрування до програм ЄС

В Міністерстві освіти та науки розповіли про переваги 12-річної системи шкільного навчання, яку пропонують запровадити з 2024 року.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив заступник міністра освіти й науки Андрій Вітренко.

Як зазначив представник відомства, така система навчання у 12 років вплине, зокрема, на якість освіти.

Зі слів Вітренка, 12-річна система шкільної освіти має низку переваг. Зокрема, вона допоможе покращити якість освіти та інтегрувати українську освіту до програм Європейського Союзу.

"12-річка є євроінтеграційним кроком. Тому що більшість країн ЄС – ми робили дослідження серед 38 країн Європи, не лише членів ЄС — 19 країн мають 12-річну систему навчання, 17 країн — 13-річну, і навіть є країни з 14-річною і 15-річною повною загальною середньою освітою", – сказав чиновник.

Урядовець зазначив, що в разі введення 12-річки може бути сформована середня профільна школа, яка допоможе дитині визначитися у майбутній професії.

"Позитивом буде те, що наші атестати середньої освіти будуть повністю визнаватися в європейських країнах. Тому що наразі нашим дітям треба навчатися ще один рік для того, щоб вступити до закладів вищої освіти Європи", – пояснив посадовець.

Андрій Вітренко також додав, що 11-річне шкільне навчання нині існує лише в росії та Білорусі.

"Враховуючи тенденції у сфері освіти, всі останні комюніке і ЮНЕСКО, і ООН, ми намагаємося подовжити навчання людини для того, щоб людина:

  • по-перше, позитивно впливала на себе та свій добробут.
  • по-друге, щоб вона позитивно впливала на добробут держави, і зростала її продуктивність праці.
  • по-третє, це стабілізація суспільного життя – освічена людина – це людина багата і людина-інноватор", – підкреслив Вітренко.

Нині в Міністерстві освіти проводять експертні дослідження для того, щоб ухвалити виважене рішення, коли запровадити 12-річну освіту.

Раніше міністр освіти Оксен Лісовий закликав обговорити питання про скорочення кількості шкільних предметів.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: