fbpx
Сьогодні
Корисності 13:52 21 Кві 2023

"Не боятися та постійно вдосконалюватися": як допомогти дитині перейти на українську

З початком повномасштабного вторгнення тисячі російськомовних українців виявили бажання перейти на використання української мови в побуті. Та якщо дорослі знають, як до цього підготуватися, дітям може бути складніше. “Рубрика” зібрала поради від фахівців про те, як допомогти дитині перейти на українську мову комфортно та невимушено.

У чому проблема?

Правильно організувати перехід дитини на українську

Олег до повномасштабного вторгнення разом із родиною жив у Маріуполі. Мав власний бізнес — підприємство Олега займалось ремонтом та обслуговуванням вантажопіднімального портового обладнання в морських портах Маріуполя, Бердянська, Южного, Одеси, Чорноморську, Ізмаїлу.  Родині пощастило виїхати з Маріуполя 15 березня минулого року. Зараз сім'я оселилася в передмісті Києва. 

Проживаючи у російськомовному місті, родина говорила російською. Але після початку повномасштабного вторгнення рф твердо вирішила поступово переходити на українську. Тринадцятирічний син Олега Михайло теж волів перейти на українську мову у спілкуванні. 

Таке бажання висловили тисячі українських родин, де є діти. Та постає питання, як зробити перехід для дітей більш комфортним та природним. "Рубрика" дізналася в експертів.

Яке рішення?

Приклад дорослих

як допомогти дитині перейти на українську

Насправді є безліч можливостей як для дітей, так і для дорослих, щоб поступово перейти на українську мову в побуті. Усе може починатися зі споживання українського контенту (фільмів, серіалів, музики, театральних вистав, книжок), та закінчуватися поглибленими курсами, яких зараз, до речі, дуже багато й у безплатному доступі. 

Але для дітей у переході на іншу мову в побутовому спілкуванні можуть бути свої нюанси.

Олег розповідає, його син почав добре розмовляти українською ще з першого класу, адже відвідував україномовну школу.  Проте батьки хлопчика, хоч і розуміли, але не розмовляли українською — "з незвички". Пан Олег вирішив, що найкращим прикладом для сина, щоб спілкуватися українською в побуті, буде сім'я. Так родина почала ходити на мовні курси проєкту "Єдині". До речі, про цей проєкт "Рубрика" вже писала раніше. Зараз у повсякденному житті вся сім'я старається говорити саме українською.

Приклад родини Олега є дуже показовим. На думку Валентини Чередник — вчительки української мови та літератури з тридцятирічним стажем викладання на Донеччині, для комфортного переходу дитини на українську мову в повсякденному спілкуванні повинна бути мотивація та відповідне середовище. "Насправді все йде від батьків", — каже пані Валентина й додає:

"У нас у Словʼянську до 13:30 ми працювали з дітками українською. А потім вони йшли додому й знову потрапляли в російськомовне оточення. Справді, у приватному середовищі ті, хто з Донеччини, часто говорять саме російською. Так було до вторгнення і є де-не-де зараз. Тобто ми з дітьми робили умовний крок вперед, а потім — два кроки назад. Насправді ж багато що тут залежить від дорослих у житті дитини".

як допомогти дитині перейти на українську

Валентина Чередник. Фото зі сторінки Валентини у Facebook

Такої ж думки дотримується й дитяча психологиня з 20-річним стажем Оксана Науменко. Жінка пригадує й власний дитячий досвід:

"В дитинстві, ще за часів Радянського Союзу в Миколаєві мені не хотілося ходити на уроки української мови.  Бо тоді українську вивчали за бажанням, і зазвичай ці заняття ставили останніми, коли хотілося вже йти додому. Я попросила батька звільнити мене від вивчення української мови. Та він присоромив мене, сказав, що її треба вивчати. Я була маленька, звісно, трохи образилася. І тільки згодом зрозуміла ставлення батька. Тобто ще раз — дуже важливе ставлення саме в родині", — розповідає Оксана Науменко.

Психологиня Оксана Науменко

Оксана Науменко. Фото надано Оксаною для "Рубрики"

Як це працює?

"Це як заходити у воду"

Вчителька Валентина Чередник каже, під час навчання та впровадження мови в побут важливо не соромитися й не боятися робити помилки:

"Я у Львові побачила надпис «не бійтесь говорити українською мовою, з вас не сміються, ви прекрасні». Я дітям кажу: не бійтесь говорити. Це як заходити у воду. Спочатку холодно й некомфортно, а потім звикаєш настільки, що не хочеться виходити". 

 Валентина зазначає й важливість сучасної шкільної програми для вивчення дітьми української мови. Зокрема — української літератури, адже знайомлячись із мовою у книжках, діти стають ближчими до неї. Особливо — коли книжки цікаві для них.

"Дітей від 5-го класу можна зацікавити сучасними творами, а у нас їх — пребагато! І діти читають, і хочуть читати ще, і на уроці обговорюємо книжки теж українською — усе це має вплив", — каже Валентина Чередник.

Дитяча психологиня Оксана Науменко запевняє: поступовий перехід дитини з російської на українську відбувається спокійно та нічим не загрожує її психологічному здоровʼю:

"Мозок дитини, як губка, всотує все нове та постійно навчається. Тому будь-які складнощі виникають там, де оточення негативно сприймає сам факт переходу й дитина спостерігає негативні відгуки дорослих", — каже Оксана Науменко. 

А це точно працює?

Поради від психологині Оксани Науменко

як допомогти дитині перейти на українську

То як полегшити для дитини цей досвід? Попри те, що сьогодні часто для дітей перехід може бути природнішим, ніж для дорослих, є певні тактики й техніки, якими батьки можуть допомогти своїм чадам відчути підтримку і легкість у спілкуванні українською:

  1. Створити україномовне середовище вдома. Тут дуже багато залежить саме від позиції батьків. Перехід в побуті буде відбуватися поступово, не за один місяць. Важливо розмовляти з дітьми, відповідати на їхні питання українською. Допомагати дитині з перекладом треба мʼяко та коректно, дитина має відчувати, що це не "виправлення помилок", а саме допомога.
  2. Читати, обговорювати українські книжки, казки, дивитися мультфільми та фільми українською. Приємний бонус: крім того, що це посилить позицію української мови у вас вдома, це також зміцнить ваші сімейні стосунки та завжди даватиме спільні теми для обговорень. Причому як з молодшими дітьми, так і з підлітками.
  3. Встановити українську мову на всі гаджети — ноутбук, планшет, смартфон. 
  4. Використовувати будь-яку гейміфікацію для вивчення мови — від ігор на планшеті українською до самостійної організації  ігор (або ігрових змагань) для заохочення дітей. Також можете спробувати грати в настільні ігри українською — від психологічних розмовних ігор для всієї родини до гри скрабл, розгадування ребусів та кросвордів. Тут ваше завдання — зробити перехід на українську мову веселим та невимушеним. 
  5. Якщо ваша дитина-підліток переглядає відео на YouTube, запропонуйте їй україномовних блогерів до перегляду (якщо ви впевнені в типі контенту, який радите). Якщо йдеться про молодших дітей, стежте за тим контентом, який вони споживають. Уникайте роликів, мультфільмів, пізнавальних відео російською мовою й натомість обирайте україномовний контент. Це значно спростить перехід дитини на українську мову в побуті.
  6. З молодшими дітьми гарною ідеєю буде вивчати та співати українські пісні — народні та сучасні. 
  7. Можна проходити разом з дітьми онлайн або офлайн курси з вивчення української, переглядати пізнавальні відео.
  8. Спілкуватися українською в громадських місцях — магазині, транспорті, лікарні, будь-де.
  9. Читати з дітьми по черзі вголос — щоб тренувати мовлення та поповнювати словниковий запас. Адже часто складнощі трапляються саме через малий словниковий запас, коли соромно помилитися або робити довгі паузи в розмові через те, що не виходить пригадати та швидко використати потрібне слово.

Нехай ці поради допоможуть вам і вашій дитині легко перейти на українську мову у повсякденному спілкуванні. Адже мова — це те, що об'єднує українців. Це те, що слугує опорою українського народу.

Цей матеріал створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

13260

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: