fbpx
Сьогодні
16:26 17 Кві 2023

МЗС Британії викликало російського посла через вирок, винесений Кара-Мурзі в москві

Велика Британія засудила політично вмотивоване засудження і вирок, винесений сьогодні в московському суді російському журналісту Володимиру Кара-Мурзі, який має подвійне громадянство росії і Британії, є правозахисником і критиком кремля.

Про це йдеться у заяві МЗС Британії, повідомляє Рубрика.

московський міський суд засудив російського опозиціонера Володимира Кара-Мурзу, обвинуваченого у державній зраді, поширенні "фейків" про російську армію і в співпраці з "небажаною" організацією, до 25 років колонії.

Вступну і резолютивну частини вироку оголосив 17 квітня Московський міський суд. Процес щодо Кара-Мурзи розпочався в березні та проходив у закритому режимі, оскільки матеріали кримінальної справи засекречені.

У зал суду на оголошення вироку пустили лише державні агенції, решту журналістів (близько 50 осіб) відправили до кімнати для трансляцій.

Після цього Міністерство закордонних справ Британії заявило, що викликало посла рф, щоб чітко заявити про своє засудження цього вироку.

"Владімір Кара-Мурза сміливо засудив вторгнення Росії в Україну за те, чим воно було – кричущим порушенням міжнародного права і Статуту ООН" – заявив міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі.

"Відсутність прихильності Росії до захисту фундаментальних прав людини, включаючи свободу вираження поглядів, викликає тривогу. Ми продовжуємо закликати Росію дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань, включаючи право Владіміра Кара-Мурзи на належне медичне обслуговування" – наголосив він.

За словами Клеверлі, Британія продовжуватиме підтримувати близьких опозиціонера і закликатиме до негайного звільнення Кара-Мурзи.

Зазначимо, на початку березня США запровадили санкції проти низки російських осіб, причетних до свавільного затримання Владіміра Кара-Мурзи.

Довідка

10 квітня Кара-Мурза виступив із останнім словом. Він заявив про свою невинуватість і сказав, що пишається тим, що робив. У промові, яка була повністю опублікована в твіттері опозиціонера, він назвав правову ситуацію в росії подібною до 1930-х років ХХ століття. Кара-Мурза зазначив, що підписується під кожним словом звинувачення, яке вважає держзрадою виступи про стан справ у росії в західних країнах, але пишається своїми вчинками. Себе він звинувачує лише в тому, що за роки своєї діяльності не зміг достатньо переконати співгромадян, наскільки небезпечним є режим Кремля. Політик висловив сподівання, що рано чи пізно російське суспільство зміниться. Він наголосив, що продовжує вірити в країну та її людей.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: